Aukso luitai yra bene dažniausiai pasirenkamas būdas siekiant išsaugoti sukaupto turto vertę. Sužinokite, nuo ko priklauso aukso luito kaina, koks pats prieinamiausias aukso luito svoris ir kaip apskritai vyksta aukso luitų pardavimas. Šiame straipsnyje aptarsime tikriausiai patį populiariausią būdą apsaugoti savo sukauptus pinigus nuo visiško nuvertėjimo net ir finansinio neapibrėžtumo laikotarpiu.

Auksas – tai viena saugiausių ir patikimiausių investicijų, kurios reikšmė ekonomikai nemažėja nuo seniausių laikų. Tai, kad auksas vertinamas net ir dabartiniame skaitmeninių technologijų amžiuje, rodo pačių didžiausių bankų bei valstybių noras laikyti savo atsargas būtent fizinio aukso pavidalu. Žmonės visuomet gerbė auksą dėl jo savybės išlaikyti savo vertę net ir didžiausio nestabilumo laikotarpiu. Todėl natūralu, kad investicija į auksą, vienokia ar kitokia forma, visuomet randa savo vietą ir patyrusių investuotojų kišenėse. Vienas populiariausių šiuo metu investavimo į auksą būdų yra aukso luitai, kuriuos galima įsigyti tauriųjų metalų dirbiniais prekiaujančiose parduotuvėse.

Aukso luitai – svoris, kaina ir pardavimas

Investicinio aukso luitai – tai tarptautinėse tauriųjų metalų rinkose pripažįstami, ne mažesnio kaip 995/1000 grynumo ir ne mažesnės kaip 1 g masės, pagal standartus pagaminti ir registruoti aukso luitai, plytelės bei plokštelės.

Investicinio aukso luitai – tai tarptautinėse tauriųjų metalų rinkose pripažįstami, ne mažesnio kaip 995/1000 grynumo ir ne mažesnės kaip 1 g masės, pagal standartus pagaminti ir registruoti aukso luitai, plytelės bei plokštelės. Nors investiciniais gali būti laikomi 995 grynumo aukso luitai, tačiau dauguma Europoje veikiančių gamintojų, savo klientams paprastai siūlo beveik gryno aukso (999,9 grynumo) produktus. Investicinis aukso luitas, be abejonės, tapo vienu iš dažniausiai pasirenkamų investavimo į gryną auksą būdų, todėl pastaruoju metu stipriai išaugo ir aukso luitų pardavimas.

Kaip investicinė priemonė, aukso luitas gana žymiai skiriasi nuo aukso monetos. Investicinis aukso luitas yra griežčiau standartizuotas, kiekvienas turi savo unikalų numerį, o specialios hermetiškos pakuotės užtikrina geresnę apsaugą nuo aplinkos fizinio bei cheminio poveikio. Dėka specialaus įpakavimo, aukso luitus taip pat yra sunkiau padirbti ar kitaip suklastoti.

Didesni aukso luitai paprastai gaminami liejimo būdu, liejant išlydytą auksą į specialias formas. Tuo tarpu mažesni luitai yra gaminami kalimo būdu, iškalant juos iš aukso lakštų. Lieti aukso luitai yra pagaminami greičiau, įdedant mažiau darbo valandų, todėl jiems taikomas mažesnis antkainis. Kita vertus, lietų aukso luitų paviršius nėra lygus ir jie vizualiai skiriasi vienas nuo kito, kuomet kalti luitai yra griežtai standartinės išvaizdos.

Populiariausias aukso luito svoris

Daugumos Europos rinkai skirtų investicinio aukso luitų svoris yra žymimas ne Trojos uncijomis, kaip auksinių monetų, bet gramais. Nors investuotojams siūlomų aukso gaminių pasirinkimas yra tikrai labai platus (nuo 1 gramo iki 1 kilogramo) tačiau dažniausiai parduotuvėse galima rasti 1 g, 5 g, 10 g, 31,1 g (Trojos uncija), 50 g bei 100 g sveriančius aukso luitus. Šiuo atveju didesni aukso luitai tinka investavimui, o mažesnius galima pirkti kaip dovaną. Vertinant luitų kainą ir likvidumą, pats populiariausias aukso luito svoris tarp investuotojų yra 31,1 g, 50 g ir 100 g sveriantys gaminiai.

Aukso luito kaina – nuo ko ji priklauso?

Savaime suprantama, kad aukso luito kainą sudaro ne tik luite esančio grynojo aukso vertė, bet ir gamybos, pakavimo, logistikos bei pardavimo kaštai. Todėl svarbu žinoti, kad kuo didesnio svorio gaminį perkate, tuo jūsų perkamo aukso kaina bus artimesnė jo kainai biržoje. Kitaip sakant, grynai finansiškai naudingiausia yra pirkti didesnius aukso luitus, kadangi kuo didesnis aukso kiekis yra perkamas, tuo santykinai mažesnę dalį aukso luito kainoje sudaro visi papildomi kaštai. Kita vertus, didesnių aukso luitų pardavimas pasižymi mažesniu likvidumu, todėl investuotojams geriausiai yra pirkti būtent 31,1 g, 50 g ir 100 g sveriančius aukso luitus.

Taip pat reikėtų paminėti, kad kiekvieno aukso luito kaina yra tiesiogiai priklausoma nuo aukso kainos pasaulinėse biržose. Nuolat besikeičianti ekonominė situacija pasaulyje, geopolitiniai įvykiai ir kiti faktoriai, lemia, kad fizinio aukso kainos trumpuoju laikotarpiu svyruoja. Taigi, natūralu, kad krentant aukso kainoms rinkose, kartu mažės ir turimo aukso luito vertė. Iš kitos pusės, investicinis auksas yra laikomas ilgalaike investicija, kuri niekada nepraras visos savo vertės, todėl šiuo atveju, trumpalaikiai kainos svyravimai nėra reikšmingi.

Aukso luitų pardavimas – patikimiausi gamintojai

Perkant investicinio aukso luitus, geriausia rinktis tik patikimų bei pasaulyje pripažintų gamintojų produktus. Net ir dabartinėje aukso rinkoje galima sutikti nemažai padirbtų aukso monetų ir luitų, todėl jokiais būdais aukso luitų nereikėtų pirkti iš nežinomų platintojų ar nepažįstamų asmenų. Lietuvos rinkoje geriausiai yra žinomi šie patikimi aukso luitų gamintojai:

PAMP SA (Šveicarija)

PAMP aukso luitai gaminami pagal kaldinimo technologiją ir kiekvienas gaminys turi savo unikalų numerį bei yra registruojamas kompanijos duomenų bazėje.

PAMP SA – tai viena iš žinomiausių investicinio aukso luitų gamintojų pasaulyje, veikianti nuo 1977 metų. Šios kompanijos gaminiai yra plačiai atpažįstami ir superkami bei parduodami daugelyje šalių. PAMP aukso luitai gaminami pagal kaldinimo technologiją ir kiekvienas gaminys turi savo unikalų numerį bei yra registruojamas kompanijos duomenų bazėje. Visi pagaminti investicinio aukso luitai yra pakuojami specialaus plastiko pakuotėje, kuri tuo pačiu atstoja ir luito sertifikatą su jame nurodyta gamintojo, grynumo, masės, identifikacine ir kita svarbia informacija.

Valcambi SA (Šveicarija)

Valcambi aukso luitai yra gaminami naudojant kaldinimo technologiją ir kiekvienas turi savo unikalų serijos numerį.

Valcambi SA – tai nuo 1961 metų veikiantis investicinio aukso, sidabro ir kitų tauriųjų metalų luitų gamintojas. Valcambi gaminiai yra gerai žinomi visame pasaulyje, todėl pasižymi dideliu likvidumu. Šios kompanijos aukso luitai yra gaminami naudojant kaldinimo technologiją ir kiekvienas turi savo unikalų serijos numerį. Visi parduodami Valcambi aukso luitai būna supakuoti specialioje PETG pakuotėje, kurioje taip pat patalpinamas ir sertifikatas su būtina informacija.

The Perth Mint (Australija)

The Perth Mint aukso luitai yra pakuojami specialiose pakuotėse, pažymimi unikaliu numeriu ir sertifikuojami.

The Perth Mint – tai nuo 1896 metų Australijoje veikianti tauriųjų metalų apdorojimo ir monetų kalimo kompanija. Nors The Perth Mint geriausiai yra žinoma dėl čia kalamų „Nugget“, „Australian Kookaburra“, „Australian Lunar“ bei „Australiant Koala“ serijos monetų, tačiau savo kokybe taip pat nenusileidžia ir šios kompanijos investicinio aukso luitai. Kaip ir kitų populiariausių aukso luitų gamintojų, The Perth Mint gaminiai yra pakuojami specialiose pakuotėse, pažymėti unikaliu numeriu ir sertifikuojami.

Straipsnio santrauka
Investicinis aukso luitas – populiari priemonė siekiant apsisaugoti nuo pinigų nuvertėjimo

Straipsnio pavadinimas: Investicinis aukso luitas – populiari priemonė siekiant apsisaugoti nuo pinigų nuvertėjimo

Aprašymas: Aukso luitai yra bene dažniausiai pasirenkamas būdas siekiant išsaugoti sukaupto turto vertę. Sužinokite, nuo ko priklauso aukso luito kaina, koks pats prieinamiausias aukso luito svoris ir kaip apskritai vyksta aukso luitų pardavimas. Šiame straipsnyje aptarsime tikriausiai patį populiariausią būdą apsaugoti savo sukauptus pinigus nuo visiško nuvertėjimo net ir finansinio neapibrėžtumo laikotarpiu.

Paskelba: 2022-12-16

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.