Sidabras – tai itin plačiai įvairiose pramonės srityse naudojamas taurusis metalas. Sidabro savybės leidžia šį metalą ne tik plačiai pritaikyti daugelyje gyvenimo sferų, bet ir investuoti į jį savo pinigus. Sužinokite kam šiuo metu yra naudojamas sidabras bei kokiomis investavimo į sidabrą galimybėmis galite pasinaudoti.

Sidabras – tai itin plačiai pramonėje naudojamas taurusis metalas, turintis ir investicinių savybių.

Chemines ir fizikines sidabro savybes apibrėžti gana lengva – tai blizgus, minkštas, tamprus metalas, kuris pasižymi didžiausiu elektros laidumu iš visų metalų. Chemiškai sidabras neaktyvus ir reaguoja tik su azoto rūgštimi, sudarydamas sidabro nitratą. Sidabras nesioksiduoja bei yra stabilus vandenyje. Periodinėje elementų lentelėje sidabrą rasime pažymėtą raidėmis Ag (lot. argentum).

Tačiau jei reikėtų tiksliai atsakyti į klausimą „Kas yra sidabras?“ socialiniame ir kultūriniame kontekste – būtų daug sunkiau. Šiame straipsnyje pabandysime išsiaiškinti, kam naudojamas sidabras, kokiomis išskirtinėmis savybėmis šis taurusis metalas pasižymi bei kokiais būdais pradedančiajam investuotojui galima į sidabrą investuoti.

Istorinis sidabro kontekstas

Sidabras buvo vertinamas nuo seno – sidabro savybės išskyrė šį metalą iš kitų, žmonės pastebėjo jo ilgaamžiškumą. Iš sidabro buvo kaldinami įvairūs papuošalai – pirmiausia segės, apyrankės, vėliau, tobulėjant metalo apdirbimo technikai ir kiti smulkesni juvelyrikos dirbiniai – žiedai, auskarai, įmantriai dekoruotos tiaros ir pan. Monetas iš sidabro pradėjo kaldinti kinai, tuo pačiu metu panašūs pinigai buvo pradėti gaminti ir Europoje. Sidabrines monetas dabartinėse vakarų šalyse pradėjo kaldinti Lydijoje (Romos provincija), iš tiesų jų vidus buvo auksinis, o tik išorė – aplieta sidabru. Vėliau išpopuliarėjo ir vien sidabrinės monetos, kurių svoris buvo apie 12 g.

Kur sidabras yra naudojamas šiandien?

Daugiausia sidabro iškasama Meksikoje, Kanadoje, Peru ir Australijoje. Meksikoje yra iškasamas net penktadalis viso pasaulio sidabro. Su sidabru parastai būna išgaunamos ir kitos žaliavos, todėl pats sidabras, dažniausiai yra šalutinis vario, švino, cinko ar net aukso kasybos produktas. Plačios sidabro savybės leidžia šį metalą naudoti daugelyje pramonės sričių. Jis naudojamas ne tik papuošalams gaminti ar religinėse apeigose, sidabras taip pat plačiai pritaikomas ir panaudojamas elektrotechnikoje, fotopramonėje bei kitose srityse.

Tiesą sakant, kiekvieną dieną mes naudojame daiktus, turinčius nors truputį sidabro – jo rasime baterijose, elektros laiduose, įvairiuose elektronikos įtaisuose, saulės baterijose ir netgi veidrodžiuose. Sidabras žinomas ir dėl savo antibakterinių savybių – jis naudojamas nudegimams gydyti. Sidabras labai svarbus fotografams – juo ir želatinos mišiniu būna padengtos tiek juostelės, tiek ir ryškinimo popierius, o dėl sidabro reakcijos su kitomis medžiagomis (fiksatoriumi, ryškalu) yra tiksliai atvaizduojamas nespalvotas nufotografuotas atvaizdas. Žinoma, technologijos keičiasi, ir dabar vis dažniau yra fotografuojama skaitmeniniu fotoaparatu, tačiau jam pagaminti taip pat reikia sidabro.

Sidabro savybės leido jį pritaikyti ir įvairių aukštųjų technologijų įrenginių gamyboje. Dėl elektrinio laidumo, jis naudojamas ten, kur reikia itin gerai veikiančių kontaktų. Nors gaminant paprastus buities prietaisus dažnai pasirenkamas varis, nes jis pigesnis, tačiau kosminiuose palydovuose, povandeniniuose laivuose, atominiuose reaktoriuose ir panašiuose įrenginiuose renkamasi naudoti sidabrą.

Sidabro savybės leidžia jį panaudoti pačiose įvairiausiose srityse nuo aukštųjų technologijų iki kulinarijos.

Sidabrą, kaip maisto priedą, kartais galite aptikti net ir ant savo pyragėlio viršaus. Sidabras maisto produktų sudėtyje yra žymimas kaip E174 ir atlieka dažiklio funkciją, suteikdamas gaminiams sidabrinę spalvą. Tiesa, nors anksčiau sidabras buvo labai plačiai naudojamas konditerijoje, tačiau kai kurie dabartiniai tyrimai rodo, kad jo nereikėtų stipriai padauginti.

Investavimo į sidabrą galimybės: kur investuoti ir ko tikėtis?

Jei diskusijų dėl sidabro naudos žmogaus sveikatai dar gali kilti, tai dėl sidabro vertės abejonių tikrai nekyla. Sidabras, kaip ir kiti taurieji metalai, ilgą laiką atliko ir, tam tikra prasme, vis dar atlieka, pinigų funkciją. Sidabro lazdelės pinigus atstojo dar 4 tūkstančiai metų prieš mūsų erą, o iki 19 a. pabaigos daugumos pasaulio valstybių pinigų sistemos buvo paremtos būtent sidabro standartu. Beje, dauguma kalbų turėjo ar net dabar turi ir pinigų sąvoką atitinkantį sidabro pavadinimą (plg. lietuviški pinigai – „sidabriniai“).

Šiandien sidabras yra įvairių formų investavimo objektas. Sidabro kaina biržoje, jeigu lygintume jos pokytį per paskutinius 15 metų, auga. Jei 2005 metų žiemą 1 g sidabro kainavo apie 0,20 Eur, tai 2020 m. rudenį – apie 0,70 Eur. Iš kitos pusės, trumpalaikėms investicijoms sidabras gali būti netinkamas pasirinkimas, dėl pakankamai dažnai pasitaikančių didelių tauriųjų metalų kainos svyravimų, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje, sidabro kaina kyla.

Investavimas į sidabrą dažniausiai atliekamas įsigyjant fizinį jo luitą, nusiperkant investicines sidabro monetas, įsigyjant įmonių, susijusių su sidabro gavyba ar perdirbimu, akcijų ar perkant žaliavų investicinių fondų vienetų. Apie kiekvieną iš jų čia pakalbėsime plačiau. Žinoma, yra ir daugiau investavimo būdų, pavyzdžiui, sertifikatų įsigijimas ar ateities sandorių sudarymas, tačiau tai daugiau investavimo patirties ir žinių reikalaujantys būdai, todėl čia apsiribosime tais, kurie geriausiai tinka pradedantiems investuotojams.

Fizinis sidabro investicinių monetų ir luitų įsigijimas

Kaip auksas ar platina, taip ir sidabras dažniausiai perkamas fizine forma, todėl investuojant į sidabrą, paprastai pasirenkama tiesiog įsigyti sidabrines investicines monetas arba luitus. Ši investavimo priemonė patraukli tuo, kad metalo įsigijimo procesas yra labai paprastas – jūs tiesiog sumokate pinigus ir gaunate atitinkamą sidabro kiekį. Be to – tai viena likvidžiausių investicinių priemonių. Tiesa, įsigijus fizinį sidabrą reikia rūpintis jo saugiu laikymu: apsaugoti nuo vagystės ar nuo aplinkos poveikio, nes susibraižęs sidabro luitas gali prarasti dalį savo vertės. Įsigyjant daugiau investicinio metalo verta pasidomėti galimybe nuomotis banko seifą.

Įdomu tai, kad proginės sidabro monetos – labai populiari dovana vestuvių, įkurtuvių ar krikštynų proga. Investicinės sidabro monetos gali būti labai patrauklus būdas investuoti dar ir todėl, kad jūs ne tik taupysite, bet ir kolekcionuosite monetas. Be to, kolekcinių monetų vertė nepriklauso nuo sidabro kiekio jose, pavyzdžiui, 1999 m. viena sidabro moneta, nukaldinta, 1834 m., buvo parduota už 5 mln. dolerių.

Įmonių akcijų įsigijimas

Kitas investavimo į sidabrą būdas, tai įmonių akcijų įsigijimas. Investuojant į įmonių akcijas reikia gerai išmanyti rinką, kad galėtumėte tiksliai įvertinti, kuri kompanija, susijusi su sidabro gavyba, apdirbimu, transportavimu ir pan., turi daugiausia potencialo augti. Šiuo atveju jūsų investicinė grąža priklausys nuo įmonės akcijų vertės kilimo, t. y. sėkmingo pačios įmonės darbo. Čia atsiranda ir pagrindinis investavimo į akcijas trūkumas. Akcijų vertė tik iš dalies priklauso nuo paties sidabro kainos, kadangi įmonės akcijų vertei įtakos daro jos vadybos kokybė, konkurencija rinkoje ir kiti veiksniai. Taigi net jei sidabro kainos kils, dar nereiškia, kad būtinai kils ir jūsų įsigytos su sidabru susijusios kompanijos akcijų kainos.

Investiciniai žaliavų fondai

Dar vienas būdas investuoti į sidabrą – tai įsigyti atitinkamo žaliavų investicinio fondo vienetų. Pagrindinis tokių fondų privalumas yra tas, kad turėdami sąlyginai nedidelę sumą, jūs galite diversifikuoti ir išskirstyti savo investicijas. To negalėtumėte pasiekti patys, atskirai pirkdami skirtingo tipo su sidabru susijusias investicines priemones. Atskiri žaliavų investiciniai fondai turi skirtingas investavimo strategijas, todėl prieš investuodami gerai susipažinkite su fondo prospektu ir pasidomėkite fondo istorija, valdyba bei valdytojų patirtimi.

Sidabras – tai investicija išsauganti pinigų vertę

Investicijos į sidabrą, kaip ir į kitus tauriuosius metalus, pasižymi atsparumu infliacijai ir valiutų kursų svyravimui. Todėl sidabras – tai puikus būdas saugoti turimų santaupų vertę. Taip pat tai saugus pasirinkimas tiems, kurie nenori ar negali aktyviai domėtis investavimu ir nesiekia iš jo greitai ir daug uždirbti, o tik nori išsaugoti pinigus konkrečiam pirkiniui tolimesnėje ateityje ar kitam tikslui. Investavimas į sidabrą, dažniausiai, tai investavimas į investicines monetas ar kitoks fizinis šio tauriojo metalo įsigijimas. Žinoma, kiekviena investicinė priemonė yra susijusi su rizika, todėl prieš investuodami į akcijas ar sidabro investicinius fondus, turėtumėte įvertinti savo galimybes ir žinias finansų srityje.

Straipsnio santrauka
Sidabro savybės ir jo vertė investuotojams

Straipsnio pavadinimas: Sidabro savybės ir jo vertė investuotojams

Aprašymas: Sidabras – tai itin plačiai įvairiose pramonės srityse naudojamas taurusis metalas. Sidabro savybės leidžia šį metalą ne tik plačiai pritaikyti daugelyje gyvenimo sferų, bet ir investuoti į jį savo pinigus. Sužinokite kam šiuo metu yra naudojamas sidabras bei kokiomis investavimo į sidabrą galimybėmis galite pasinaudoti.

Paskelba: 2020-11-07

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.