Sidabro kaina šiandien realiu laiku iš pačių didžiausių pasaulio biržų. Sekite dabartinę sidabro vertę ir istorinę sidabro pardavimo kainą vienoje vietoje. Sužinokite, kaip yra nustatoma šio tauriojo metalo kaina prekybos biržose ir kodėl sidabras kainuoja būtent tiek kiek kainuoja.

Sidabro „spot“ kaina EUR už Trojos unciją

Istorinė sidabro pardavimo kaina EUR už Trojos unciją

Sidabras – tai ne tik taurusis metalas, bet ir unikalių savybių turinti turto klasė. Patyrę investuotojai visuomet dalį savo turto laiko tauriųjų metalų pavidalu, siekdami stabilumo ir apsidrausti nuo pinigų nuvertėjimo. Sidabras yra itin likvidi žaliava, dažniausiai naudojama pramonėje, juvelyrikoje ar medicinoje. Tiesą sakant, vidutiniškai vos 11 proc. sidabro skiriama sidabrinėms monetoms, luitams ir kitoms investicinėms priemonėms. Būtent todėl, šis taurusis metalas, kartu su auksu, laikomi turto vertės išsaugojimo pagrindu. Tačiau ar tikrai žinote, kaip yra nustatoma sidabro kaina biržoje ir kodėl sidabro kaina už gramą šiandien yra tokia kokia yra? Sužinokite, kiek kainuoja sidabras ir kokia kaina reikėtų vadovautis perkant ar parduodant šią žaliavą mažmeninėje rinkoje.

Sidabro kaina didmeninėje biržoje

Kiek kainuoja sidabras ir kokia kaina reikėtų vadovautis perkant ar parduodant šią žaliavą mažmeninėje rinkoje.

Didmeninė prekyba sidabru ir kitais tauriaisiais metalais vyksta Londono lydinių biržoje (angl. London bullion market). Šioje biržoje yra formuojama tauriųjų metalų rinka bei nustatomos ir skelbiamos jų kainos. Sidabro kaina nustatoma specialaus elektroninio aukciono metu ir skelbiama vieną kartą per dieną 12:00 Londono GTM laiku bei vadinama „London silver fix“. Kaina yra skelbiama JAV doleriais už Trojos unciją. Tiesa, sidabro kainos taip pat skelbiamos ir eurais bei svarais sterlingais, tačiau šios kainos yra laikomos daugiau orientacinėmis.

Sidabro kaina kitose biržose

Kadangi sidabras yra pakankamai paklausi žaliava, jos reikia ne tik didžiuliais kiekiais prekiaujantiems rinkos formuotojams, bet ir kitiems rinkos dalyviams. Todėl Londono lydinių biržoje nustatyta ir paskelbta sidabro kaina labai greitai pasikeičia. Kitaip sakant, aukščiau pateiktas sidabro kainos grafikas priklauso ne vien tik nuo Londono lydinių biržos kainos, bet ir nuo kitų pasaulio biržų.

Galima sakyti, kad prekyba sidabru vyksta visą parą, didžiausiose JAV, Europos bei Azijos biržose. Didžiausią įtaką Londono lydinių biržoje nustatytai sidabro kainai daro COMEX derivatyvų birža, kurioje prekiaujama sidabro ateities sandoriais. Sidabro ateities sandoriai (angl. Futures) – tai išvestinė finansinė priemonė, įpareigojanti nustatytą dieną pirkti nustatytą kiekį sidabro už sutartą kainą, o kitą sandorio pusę, sidabrą parduoti. Tokius sandorius sudaro stambios gamybos kompanijos, kurioms tauriųjų metalų kainos biržoje stipriai įtakoja jų veiklos rezultatus. Šiuo atveju, ateities sandoris yra naudingas tiek gamybos kompanijoms, tiek ir žaliavų tiekėjams – gamintojai žino kada ir už kokią kainą gaus žaliavą, o tiekėjai žino, jog jų turimas žaliavas tikrai kažkas nupirks.

Taigi, sidabro ateities sandoriai yra susiję su sidabro pirkimu ir pristatymu kada nors ateityje. Tačiau kiek kainuoja sidabras, kurį pirkėjas pageidauja gauti nedelsiant? Nedelsiant pristatomo sidabro kaina yra vadinama „silver spot“ ir ji priklauso nuo sidabro poreikio, sidabro išgavimo, gabenimo, bei saugojimo kainos bei daugelio kitų faktorių. „Silver spot“ kaina yra naudojama fizinio sidabro pirkimo-pardavimo sandoriuose ir būtent šia sidabro kaina biržoje vadovaujasi mažmeninės rinkos dalyviai.

Sidabro vertė mažmeninėje rinkoje

Sidabro monetų, luitų ar sidabro laužo kainos mažmeninėje rinkoje yra nustatomos vadovaujantis „silver spot“ kaina. Mažmenininkai nuolat tikslina siūlomas sidabro dirbinių supirkimo bei pardavimo kainas, atsižvelgdami būtent į „silvers spot“ kainą. Tačiau nereikia pamiršti, kad ir mažmenininkui reikia užsidirbti, todėl sidabro kaina mažmeninėje rinkoje, visuomet susideda iš biržoje esančios „gold spot“ kainos ir antkainio/nuolaidos, taikomos pačio mažmenininko.

Straipsnio santrauka
Sidabro pardavimo kaina šiandien – sužinokite esamą sidabro vertę pasaulio biržose

Straipsnio pavadinimas: Sidabro pardavimo kaina šiandien – sužinokite esamą sidabro vertę pasaulio biržose

Aprašymas: Sidabro kaina šiandien realiu laiku iš pačių didžiausių pasaulio biržų. Sekite dabartinę sidabro vertę ir istorinę sidabro pardavimo kainą vienoje vietoje. Sužinokite, kaip yra nustatoma šio tauriojo metalo kaina prekybos biržose ir kodėl sidabras kainuoja būtent tiek kiek kainuoja.

Paskelba: 2022-04-08

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.