Investicinis auksas – tai būdas išsaugoti sukaupto turto vertę. Šiame straipsnyje aptarsime, visiems paprastiems žmonėms prieinamas investavimo į fizinį auksą galimybes. Sužinokite, kokias investicines priemones geriausiai rinktis, norint apsisaugoti nuo pinigų nuvertėjimo finansinių neramumų laikotarpiais.

Šiuo metu, vis daugiau žmonių supranta, jog laikui bėgant, net ir pačios stipriausios valiutos nuvertėja. Būtent todėl pradedama ieškoti galimybių, kaip išsaugoti sukauptų pinigų vertę. Auksas – tai viena seniausių turto klasių, kurios reikšmė ekonomikoje nemažėja nuo pačių seniausių laikų. Žmonės visuomet gerbė auksą, dėl jo unikalios savybės, išlaikyti savo vertę, net ir pačių didžiausių sukrėtimų laikotarpiais. Todėl natūralu, kad vienas iš labiausiai istoriškai pasiteisinusių būdų išsaugoti santaupų vertę yra investicinis auksas. Tiesą sakant, patyrę investuotojai visuomet dalį savo kapitalo laiko būtent fizinio aukso pavidalu (investicinio aukso monetos, luitai, juvelyriniai dirbiniai ir pan.).

Kita vertus, aukso nereikėtų laikyti aktyvias pajamas generuojančia investicija. Investicinis auksas, visų pirma, yra patikima sukaupto turto išsaugojimo priemonė, kuri užtikrina, jog net ir didžiausių neapibrėžtumų laikais, jūsų investicijos į auksą, vis tiek bus vertingos. Taigi, šiame straipsnyje ne tik aptarsime, kur pirkti auksą ar kokias investicinio aukso priemones verta pasirinkti, bet ir kaip teisingai subalansuoti savo „auksinį“ investicinį portfelį.

Investicinis auksas – apibrėžimas ir investavimo būdai

Investicinis auksas, neabejotinai išlieka vienu pagrindinių sukaupto kapitalo vertės išsaugojimo būdų.

Kalbant apie investicinį auksą, visų pirma reikėtų gerai išsiaiškinti, kas tiksliai yra tas investicinis auksas. Taigi, vadovaujantis Lietuvos Respublikos pridėtinės vertės mokesčio įstatymu, investiciniu auksu yra laikoma:

  • Ne mažesnio kaip 995/1000 grynumo aukso luitai, plytelės ir plokštelės, pripažįstami tarptautinėse tauriųjų metalų rinkose, jeigu tokio luito, plytelės ar plokštelės masė ne mažesnė kaip 1 gramas.
  • Ne mažesnio kaip 900/1000 grynumo ir nukaldintos vėliau negu 1800 metais aukso monetos, kurios yra arba buvo naudojamos jų kilmės valstybėje kaip atsiskaitymo priemonė ir paprastai yra parduodamos už kainą, neviršijančią monetoje esančio aukso rinkos vertės daugiau kaip 80 proc.
  • Vertybiniai popieriai, kurie patvirtina nuosavybės teises auksą, taip pat vertybiniai popieriai, patvirtinantys teisę ar pareigą įsigyti ar perleisti vertybinius popierius, patvirtinančius nuosavybės teisę į auksą.

Kaip galima pastebėti, investicinis auksas apima ne tik fizinį auksą, bet ir įvairius vertybinius popierius bei aukso sertifikatus, patvirtinančius teises į šį taurųjį metalą. Iš kitos pusės, fizinis auksas neginčijamai yra pats paprasčiausias investavimo į auksą būdas. Taip pat, investicinio aukso pirkimo bei pardavimo sandoriai nėra apmokestinami PVM mokesčiu. Investuojant į fizinį auksą paprastai yra perkami 100 g, 50 g bei 31,1 g (1 Trojos uncijos) investicinio aukso luitai arba 31,1 g (1 Trojos uncijos) investicinio aukso monetos.

Investicinio aukso luitai

Investicinio aukso luitai, be jokios abejonės, yra viena iš populiariausių investavimo į fizinį auksą formų. Investuotojams siūlomų luitų svorio pasirinkimas yra iš tiesų labai platus ir svyruoja nuo 1 gramo iki 1 kilogramo. Tačiau atsižvelgiant į kainos, svorio bei likvidumo santykį, tarp investuotojų patys populiariausi yra 100 g, 50 g bei 31,1 g aukso luitai. Svarbu paminėti, jog kuo didesnis investicinio aukso kiekis yra perkamas, tuo viso gaminio kaina bus artimesnė aukso kainai biržoje, todėl finansiškai, naudingiausia yra pirkti kuo didesnį aukso luitą. Iš kitos pusės, realizuojant didesnį aukso kiekį galima susidurti su tam tikromis likvidumo problemomis, todėl privačiam investuotojui rekomenduojame pirkti ne didesnius kaip 100 g investicinio aukso luitus.

Dauguma Europos rinkoje veikiančių gamintojų investuotojams siūlo praktiškai gryno aukso - 999,9 prabos luitus. Aukso luitai yra griežtai standartizuoti ir apsaugoti nuo fizinio bei cheminio poveikio specialiose hermetiškose pakuotėse. Kiekvienas gaminys pažymimas unikaliu gamintojo serijos numeriu, kas leidžia apsaugoti auksą nuo klastojimo. Perkant investicinio aukso luitus, reikėtų rinktis tik patikimų ir pripažintų gamintojų produktus. Geriausiai Europos investicinio aukso rinkoje žinomos kompanijos:

  • PAMP SA (Šveicarija)
  • Valcambi SA (Šveicarija)
  • Perth Mint (Australija)
  • Heraeus (Vokietija)
  • Argor-Heraeus (Šveicarija)

Investicinio aukso monetos

Investicinio aukso monetos – tai kitas populiarus būdas investuoti į fizinį auksą. Įdomu tai, jog auksinės monetos yra kaldinamos valstybinėse pinigų kalyklose, todėl jos turi ir nominalią vertę. Savaime suprantama, jog monetų nominali vertė yra daugiau simbolinė, nes pačioje monetoje esantis aukso kiekis yra nepalyginamai vertingesnis nei monetos nominali vertė. Paprastai investicinio aukso monetos kainuoja šiek tiek brangiau už aukso luitus, tačiau iš kitos pusės, jos yra žymiai likvidesnės. Populiariausios yra 1 Trojos uncijos (31,1 g) svorio investicinio aukso monetos.

Beje, kai kurios aukso monetos gali turėti ir numizmatinę  vertę, kuri yra paremta ne joje esančiu aukso kiekiu, bet istorine bei kolekcine verte. Kita vertus, investuotojams neužsiimantiems profesionaliu monetų kolekcionavimu, tokių monetų reikėtų vengti, nes įvertinti ir tiksliai nustatyti numizmatinių monetų kainą gali tik šios srities specialistai. Investicinį auksą monetų pavidalu, taip pat rekomenduojame pirkti tik iš patikimų ir pripažintų gamintojų. Pačios populiariausios tarp investuotojų yra šios investicinio aukso monetos:

  • Pietų Afrikos Krugerandas
  • Kanados klevo lapas
  • JAV auksinis erelis
  • Australijos kengūros
  • Didžiosios Britanijos suverenas

Kodėl verta pirkti investicinį auksą?

Dėl sugebėjimo išlikti vertingu, investicinis auksas dar dažnai yra vadinamas „saugaus prieglobsčio“ investicija. Auksas yra vertinamas ne tik investuotojų, bet ir bankų, valstybių ir kitų didžiųjų finansinių institucijų. Taip pat, auksas naudojamas ne tik kaip investicija, bet ir didžiojoje pramonėje, mikroelektronikoje, juvelyrikoje bei daugelyje kitų sričių. Todėl akivaizdu, kad auksas vaidina itin svarbų vaidmenį mūsų visų gyvenime.

Investicinis auksas yra viena patikimiausių investicinio portfelio rizikos valdymo priemonių. Kadangi auksas, skirtingai nuo vertybinių popierių, yra materialus turtas, į ekonominius ciklus jis reaguoja visiškai kitaip nei tradicinės investavimo priemonės. Tiesą sakant, reikėtų gerai pasistengti ieškant turto klasės, kuri su kitais finansiniais instrumentais koreliuotų taip silpnai kaip investicinis auksas. Šia aukso savybe visuomet stengiasi pasinaudoti patyrę investuotojai, diversifikuodami (išskaidydami) savo investicinius portfelius.

Galiausiai, investicinis auksas niekada nepraras visos savo vertės. Perkant akcijas, obligacijas ar kitus vertybinius popierius, visuomet egzistuoja rizika ir galimybė, jog susidėliojus nepalankioms aplinkybėms, vertybiniai popieriai gali tapti nieko vertais. Pavyzdžiui, akcijas išleidusi bendrovė gali bankrutuoti, o valstybė – net paskelbti defoltą. Tuo tarpu investicinis auksas, net ir per didžiausius neramumus, išsaugos savo vertę.

Kaip turi atrodyti subalansuotas aukso portfelis?

Investicinis auksas, neabejotinai išlieka vienu pagrindinių sukaupto kapitalo vertės išsaugojimo būdų. Patyrę investuotojai visuomet savo investicinių portfelių sudėtyje randa vietos auksui bei kitiems vertingiems metalams. Na, o daugelio investavimo specialistų nuomone, būtent augimui subalansuotame investicijų portfelyje, vidutiniškai 10 proc. investicijų vertės turėtų sudaryti auksas. Jeigu investuotojas daugiau siekia taupymo tikslų, tuomet investicinio aukso dalis portfelyje galėtų siekti ir iki 20 proc. Smulkiems investuotojams labiausiai tinka periodinis investavimas, kuomet investicinis auksas yra perkamas reguliariai, tam tikrais laiko tarpais. Taigi, investicijomis į auksą turėtų pasirūpinti visi, savo asmeniniais finansais besirūpinantys žmonės, net ir tie, kurie tik epizodiškai pasidomi finansų naujienomis ar akcijų kursais.

Straipsnio santrauka
Investicinis auksas – ką pasirinkti siekiant išsaugoti savo turto vertę?

Straipsnio pavadinimas: Investicinis auksas – ką pasirinkti siekiant išsaugoti savo turto vertę?

Aprašymas: Investicinis auksas – tai būdas išsaugoti sukaupto turto vertę. Šiame straipsnyje aptarsime, visiems paprastiems žmonėms prieinamas investavimo į fizinį auksą galimybes. Sužinokite, kokias investicines priemones geriausiai rinktis, norint apsisaugoti nuo pinigų nuvertėjimo finansinių neramumų laikotarpiais.

Paskelba: 2022-03-12

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.