Kur geriausia skolintis? Tai vienas pagrindinių klausimų ieškant geriausios kredito įstaigos. Šiuo metu, daugelis klientų pasirenka skolintis iš žmonių. Taigi, sužinokime kuo šio tipo paskolos yra pranašesnės už kitus skolinimosi būdus.

BendrovėPaskolos sumaTerminasPalūkanosParaiškos pildymas

FinBee

300 - 25000 Eur

12 - 84 mėn.

Nuo 7%

Gauti paskolą

Preliminarios sąlygos: Paskolos suma: 10000€; Paskolos terminas: 60 mėn; Fiksuotoji metinė palūkanų norma: 10%; Vienkartinis sutarties sudarymo mokestis: 4%; Mėnesinis administravimo mokestis: 0.37%; BVKKMN: 17.76%. Konkretų paskolos pasiūlymą kiekvienam klientui pateikiame individualiai, įvertinę jo galimybes grąžinti paskolą. Todėl Jums siūlomos sąlygos gali skirtis nuo tų, kurias matote šiame pavyzdyje.

Savy

300 - 30000 Eur

3 - 120 mėn.

Nuo 8%

Gauti paskolą

Pavyzdžiui, skolinantis 30000 EUR, sutartį sudarant 120 mėn. terminui, fiksuotoji metinė palūkanų norma - 5%, tarpininkavimo mokestis 4.7%, mėnesinis tarpininkavimo mokestis, skaičiuojamas nuo paskolos likučio 0.29%, BVKKMN (bendroji vartojimo kredito kainos metinė norma) - 10.04%, eilinės mėnesio įmokos suma - 371.64 EUR, Jums pervedama paskolos suma - 30000 EUR, visa grąžinama paskolos suma - 46006.8 EUR.

FinBee

Gauti paskolą
Paskolos suma

300 - 25000 Eur

Paskolos terminas

12 - 84 mėn.

Palūkanos

Nuo 7%

Preliminarios sąlygos: Paskolos suma: 10000€; Paskolos terminas: 60 mėn; Fiksuotoji metinė palūkanų norma: 10%; Vienkartinis sutarties sudarymo mokestis: 4%; Mėnesinis administravimo mokestis: 0.37%; BVKKMN: 17.76%. Konkretų paskolos pasiūlymą kiekvienam klientui pateikiame individualiai, įvertinę jo galimybes grąžinti paskolą. Todėl Jums siūlomos sąlygos gali skirtis nuo tų, kurias matote šiame pavyzdyje.

 

Savy

Gauti paskolą
Paskolos suma

300 - 30000 Eur

Paskolos terminas

3 - 120 mėn.

Palūkanos

Nuo 8%

Pavyzdžiui, skolinantis 30000 EUR, sutartį sudarant 120 mėn. terminui, fiksuotoji metinė palūkanų norma - 5%, tarpininkavimo mokestis 4.7%, mėnesinis tarpininkavimo mokestis, skaičiuojamas nuo paskolos likučio 0.29%, BVKKMN (bendroji vartojimo kredito kainos metinė norma) - 10.04%, eilinės mėnesio įmokos suma - 371.64 EUR, Jums pervedama paskolos suma - 30000 EUR, visa grąžinama paskolos suma - 46006.8 EUR.

 

Kai prireikia imti paskolą ir ieškoma, kur skolintis pinigų, paprastai susiduriama su plačia paskolas teikiančių bendrovių pasiūla. Viena iš alternatyvų tradicinėms finansų įstaigoms – tai tarpusavio skolinimosi platformos. Jose būtent žmonės skolina žmonėms pinigus, o ne pati platforma. Čia visas paskolos teikimas vyksta nuotoliniu būdu – taip sutaupoma administravimo kaštų ir tai skolinimo platformoms leidžia pasiūlyti savo klientams labai patrauklias paskolų sąlygas. Šiuo metu Lietuvoje veikia trys tarpusavio skolinimosi platformos, taigi šiame straipsnyje pasigilinsime kaip apskritai veikia skolinimasis iš žmonių, apžvelgsime tokių paskolų privalumus ir trūkumas bei patarsime kur geriausia yra skolintis iš žmonių.

Kodėl skolintis iš žmonių apsimoka?

Kur geriausia skolintis iš žmonių? Vienas iš svarbiausių klausimų ieškant geriausios kredito įstaigos.

Ieškant kur skolintis, labai dažnai pagrindinis kriterijus būna paskolos kaina. Tarpusavio skolinimosi platformos, dažniausiai, gali pasiūlyti mažesnes palūkanas nei kitos kredito įstaigos. Tarpusavio skolinimosi platformos veikia tik internete, todėl joms nereikia nuomotis patalpų klientų aptarnavimui, kurios daug kainuoja, o tai leidžia pasiūlyti konkurencingas paskolų sąlygas.

Svarbu paminėti ir tai, kad skolintis iš žmonių apsimoka, nes čia patys skolintojai (investuoti norintys žmonės) nusprendžia, ar jums skolins, ar ne. Tai reiškia, kad jei bankas atmes jūsų paskolos prašymą, nes, pavyzdžiui nuspręs, kad jūsų finansinė padėtis nėra stabili, tai skolinimosi platformos administratoriai gali jūsų paskolą įvertinti „D“ kreditingumo reitingu (t. y. prasčiausiu, kokiam galima skolinti), tačiau vis tiek pasiūlyti investuotojams investuoti į jūsų paskolą. Investuotojai, kurie yra linkę prisiimti didesnę riziką, investuoja į tokio tipo paskolas, nes jos yra išduodamos už didesnes palūkanas. Taigi jūs turite daugiau šansų lengviau pasiskolinti iš žmonių tokio tipo platformose, nei gauti paskolą iš banko ar kredito unijos.

Dar vienas šių platformų privalumas – tai paskolų teikimo lankstumas. Platformos teikia ne tik paprastas paskolas vartojimui, bet ir siūlo refinansavimo paslaugą, kai jau turimas paskolas kitose bendrovėse galima sujungti į vieną ir perkelti pas naują kreditorių. Refinansavus arba sujungus paskolas galima gauti geresnes paskolos sąlygas (mažesnes palūkanas, mažesnius administravimo mokesčius) ir tokiu būdu sutaupyti.

Taip vadinama paskola žmogus žmogui, gali būti suteikta patiems įvairiausiems finansiniams tikslams. Pavyzdžiui, automobiliui įsigyti, būsto remontui ar vartojimui (kai nereikia tiksliai įvardinti skolinimosi tikslo). Taip pat galima pasiskolinti ir žymiai didesnes sumas pinigų, kurių užtektų būstui įsigyti ar pradėti nuosavą verslą. Taigi, kur geriausia skolintis iš žmonių būtent jums, labiausiai priklausys nuo to, kokiam tikslui jūs norite pasiskolinti.

Ar tikrai skolintis iš žmonių naudinga visada?

Skolinimosi platformose jums suteikiamos P2P paskolos dažniausiai yra sufinansuojamos ne pačios platformos, o investuotojų – paprastų žmonių, kurie nori uždirbti jums skolindami savo pinigus. Todėl net jeigu platformos administratoriai peržiūrėjo jūsų paskolos prašymą ir jį patvirtino, tai dar nereiškia, kad jūs paskolą tikrai gausite. Norint sužinoti kodėl, reikėtų detaliau panagrinėti kas vyksta, kai jūs užpildote savo paskolos prašymą.

Taigi, apsisprendus kur skolintis ir užpildžius paskolos prašymą, kredito bendrovė šį prašymą peržiūri, įvertina, patikrina jūsų kreditingumą ir priima sprendimą skirti ar neskirti paskolą. Jei tai greitųjų paskolų bendrovė, tuomet pinigus į savo sąskaitą jūs galite gauti ir vos per 15 minučių nuo paraiškos užpildymo. Tačiau jei tai tarpusavio skolinimosi platforma, tuomet priėmus sprendimą jums skirti paskolą, ji yra patalpinama svetainės puslapyje, skirtame investuotojams. Čia žmonės, kurie nori investuoti savo pinigus skolindami, gali matyti jūsų paskolos prašymą ir jį finansuoti.

Platformos dažniausiai yra nustačiusioms tam tikrą laiko tarpą, per kurį paskola turi būti finansuota. Jei investuotojai nori investuoti į jūsų paskolą, tuomet paskolos pinigai jums yra pervedami surinkus paskolos sumą. Tačiau jei investuotojai į jūsų paskolą investuoja nenoriai ir visa suma nėra surenkama – tuomet pinigai grįžta tiems investuotojams, kurie buvo skyrę jums pinigų, o jūs gaunate pranešimą, kad jūsų paskolos prašymas nebus patenkintas. Tai ir yra bene didžiausias skolinimosi iš žmonių trūkumas, kurį, svarstant kur geriausia skolintis, reikia būtinai įvertinti.

Kur geriausia skolintis iš žmonių šiuo metu?

Kaip minėjome anksčiau, Lietuvoje šiuo metu veikia trys tarpusavio skolinimosi platformos, kuriose suteikiamos taip vadinamos paskolos iš žmonių žmonėms. Tai „Savy“, „FinBee“ ir „Paskolų klubas“. Kad būtų lengviau apsispręsti kur skolintis, trumpai apžvelgsime kiekvieną jų bei pristatysime sąlygas, kuriomis šios platformos skolina pinigus.

„Savy“

Savy platforma

„Savy“ – tai pirmoji tarpusavio skolinimosi platforma Lietuvoje, kuri pradėjo veikti 2014 m. Anot pačios bendrovės teikiamų duomenų, jie šiuo metu turi aktyvią investuotojų bendruomenę, kurią sudaro daugiau nei 9000 žmonių, o nuo veiklos pradžios įvertino paskolų už beveik pusę milijardo. „Savy“ – tai platforma, kur skolintis galima tiek ir nedideles sumas vartojimo reikmėms, automobiliui įsigyti, vestuvėms, būsto remontui, tiek ir stambesnes sumas – pavyzdžiui, sodo nameliui, sodybai ar butui įsigyti. Palūkanos „Savy“ platformoje prasideda nuo 8 proc., o skolinama suma gali būti iki 19 000 Eur. Išduodamų paskolų trukmė – nuo 3 mėnesių iki 7 metų Paskolos paraiška teikiama internetu ir, įprastai, įvertinama per 1 darbo dieną.

Pildyti paskolos paraišką "Savy"

Konkretus paskolos pasiūlymas kiekvienam klientui pateikiamas individualiai, įvertinus jo galimybes grąžinti paskolą, todėl Jums pasiūlytos sąlygos gali skirtis nuo tų, kurias dabar matote.

„Paskolų klubas“

paskolu klubas

Trečioji tarpusavio skolinimosi platforma, veikianti Lietuvoje, tai „Paskolų klubas“. Tai didžiausia platforma, kuri jau yra išdavusi daugiau kaip 10 000 paskolų, kurių bendra vertė yra daugiau nei 56 mln. Eur. „Paskolų klube“ kreditų palūkanos gali būti 5 proc. ir daugiau, o vartojimo reikmėms ši platforma skolina iki 20 000 Eur sumą. Paskolos trukmė gali būti nuo 1 mėnesio iki 7 metų. Iš investuotojų surinkę reikiamą pinigų sumą jūsų paskolai finansuoti, platformos administratoriai pinigus į jūsų sąskaitą perves per 10 minučių.

Žinoma, reikėtų nepamiršti, kad konkrečios paskolų sąlygos išvardintose platformose priklauso nuo jūsų kredito istorijos, gaunamų pajamų bei kitų rodiklių, todėl tikslias paskolos sąlygas sužinosite tik užpildę paskolos prašymą konkrečioje bendrovėje. Gavus atsakymą, kad platforma sutinka jums suteikti paskolą, jums nebūtina su jų pasiūlymu sutikti, jeigu pasiūlytos sąlygos netenkina. Atminkite, kad renkantis kur geriausia skolintis, reikėtų būtinai palyginti nors kelių bendrovių pasiūlymus.

„FinBee“

FinBee platforma

Skolintis iš žmonių galima ir dar vienoje platformoje – „FinBee“. Ji savo veiklą pradėjo 2015 m. Savo vietą rinkoje užsitikrino patrauklia grąža investuotojams ir geromis sąlygomis besiskolinantiems. „FinBee“ galima paskolinti pinigus tiek ir vartojimo reikmėms, tiek ir automobiliui įsigyti ar kitoms turimoms paskolos refinansuoti. Paskolos dydis gali būti nuo 300 iki 10 000 Eur, trukmė – nuo 12 mėnesių iki 5 metų „FinBee“ paskolų palūkanos – nuo 7 proc. Beje, pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus, kiekvienas kreditorius privalo priimti grąžinamą paskolą be jokių papildomų mokesčių per 2 dienas nuo vartojimo kredito išdavimo. „FinBee“ leidžia gautą paskolą grąžinti per 14 dienų be jokių papildomų mokesčių.

Pildyti paskolos paraišką "FinBee"

Konkretus paskolos pasiūlymas kiekvienam klientui pateikiamas individualiai, įvertinus jo galimybes grąžinti paskolą, todėl Jums pasiūlytos sąlygos gali skirtis nuo tų, kurias dabar matote.

Skolintis iš žmonių taip pat reikia atsakingai

Nors paskolų palūkanos žmonės žmonėms platformose gali pasirodyti itin draugiškos, tačiau prieš imant paskolą vis tiek derėtų gerai įvertinti savo finansines galimybes. Kur geriausia skolintis iš žmonių būtent jums, priklauso nuo to, kokiu tikslu norite gauti kreditą bei kokia yra jūsų finansinė situacija. Taigi prieš skolindamiesi atidžiai įvertinkite skirtingų platformų pateiktus pasiūlymus bei apsvarstykite visu galimus ateities scenarijus – ar gausite pakankamo dydžio algą, kad galėtumėte mokėti paskolos įmokas? Ar jums tikrai reikia to pirkinio, kuriam žadate skolintis? Galbūt galėtumėte dalį sumos susitaupyti patys ir pasiskolinti mažesnę sumą? Tik įvertinę visus galimus savo asmeninių finansų valdymo scenarijus galėsite tiksliai nuspręsti, kiek ir kur skolintis.

Straipsnio santrauka
Kur geriausia skolintis iš žmonių – platformos, kurias verta išbandyti

Straipsnio pavadinimas: Kur geriausia skolintis iš žmonių – platformos, kurias verta išbandyti

Aprašymas: Kur geriausia skolintis? Tai vienas pagrindinių klausimų ieškant geriausios kredito įstaigos. Šiuo metu, daugelis klientų pasirenka skolintis iš žmonių. Taigi, sužinokime kuo šio tipo paskolos yra pranašesnės už kitus skolinimosi būdus.

Paskelba: 2020-12-17

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.