Dažnai tenka išgirsti: „Jei prireikė paskolos, tiesiog skolinkis iš paprastų žmonių“. Taigi, apžvelkime kokiais iš paprastų žmonių skolinančių platformų privalumais galime pasinaudoti ieškodami geriausio skolinimosi varianto.

BendrovėPaskolos sumaTerminasPalūkanosParaiškos pildymas

FinBee

300 - 25000 Eur

12 - 84 mėn.

Nuo 7%

Gauti paskolą

Preliminarios sąlygos: Paskolos suma: 10000€; Paskolos terminas: 60 mėn; Fiksuotoji metinė palūkanų norma: 10%; Vienkartinis sutarties sudarymo mokestis: 4%; Mėnesinis administravimo mokestis: 0.37%; BVKKMN: 17.76%. Konkretų paskolos pasiūlymą kiekvienam klientui pateikiame individualiai, įvertinę jo galimybes grąžinti paskolą. Todėl Jums siūlomos sąlygos gali skirtis nuo tų, kurias matote šiame pavyzdyje.

Savy

300 - 30000 Eur

3 - 120 mėn.

Nuo 8%

Gauti paskolą

Pavyzdžiui, skolinantis 30000 EUR, sutartį sudarant 120 mėn. terminui, fiksuotoji metinė palūkanų norma - 5%, tarpininkavimo mokestis 4.7%, mėnesinis tarpininkavimo mokestis, skaičiuojamas nuo paskolos likučio 0.29%, BVKKMN (bendroji vartojimo kredito kainos metinė norma) - 10.04%, eilinės mėnesio įmokos suma - 371.64 EUR, Jums pervedama paskolos suma - 30000 EUR, visa grąžinama paskolos suma - 46006.8 EUR.

FinBee

Gauti paskolą
Paskolos suma

300 - 25000 Eur

Paskolos terminas

12 - 84 mėn.

Palūkanos

Nuo 7%

Preliminarios sąlygos: Paskolos suma: 10000€; Paskolos terminas: 60 mėn; Fiksuotoji metinė palūkanų norma: 10%; Vienkartinis sutarties sudarymo mokestis: 4%; Mėnesinis administravimo mokestis: 0.37%; BVKKMN: 17.76%. Konkretų paskolos pasiūlymą kiekvienam klientui pateikiame individualiai, įvertinę jo galimybes grąžinti paskolą. Todėl Jums siūlomos sąlygos gali skirtis nuo tų, kurias matote šiame pavyzdyje.

 

Savy

Gauti paskolą
Paskolos suma

300 - 30000 Eur

Paskolos terminas

3 - 120 mėn.

Palūkanos

Nuo 8%

Pavyzdžiui, skolinantis 30000 EUR, sutartį sudarant 120 mėn. terminui, fiksuotoji metinė palūkanų norma - 5%, tarpininkavimo mokestis 4.7%, mėnesinis tarpininkavimo mokestis, skaičiuojamas nuo paskolos likučio 0.29%, BVKKMN (bendroji vartojimo kredito kainos metinė norma) - 10.04%, eilinės mėnesio įmokos suma - 371.64 EUR, Jums pervedama paskolos suma - 30000 EUR, visa grąžinama paskolos suma - 46006.8 EUR.

 

Pasiskolinti pinigų, kai jų prireikia, šiandien jau tapo norma ir tikrai niekas nesistebi, jei namą perkame pasiėmę paskolą, o automobilį įsigyjame lizingo pagalba. Tačiau prireikus palyginti nedidelės pinigų sumos, į banką dažniausiai neiname, o kreipiamės į pažįstamus žmones. Visgi skolintis iš pažįstamų žmonių gali pasirodyti nedrąsu, o gal tiesiog nesinori susigadinti santykių su draugais dėl pinigų. Ir tai yra visai suprantama, jei skolinatės iš tėvų, pusbrolių ar buvusių klasiokų. Visgi dabartiniu metu, pasiskolinti iš žmonių galima ir per veikiančias įvairias skolinimosi platformas, kuriose tikrai nėra jokių asmeniškumų.

Dabar jau pakankamai dažnai galime išgirsti sakant: „Jei nori pasiskolinti pigiai, tuomet skolinkis iš paprastų žmonių“. Taigi, ar tikrai kreditai ir paskolos, kurias skolinimosi platformose suteikia paprasti žmonės yra suteikiami geresnėmis sąlygomis nei įprastame banke, kredito unijoje ar greitųjų kreditų bendrovėje? Ir kokiais tokių platformų privalumais gali pasinaudoti asmenys, kuriems prireikė pasiskolinti? Apie viską šiame straipsnyje.

Jei prireikė paskolos, tiesiog skolinkis iš žmonių pačiomis geriausiomis sąlygomis.

Skolinkis iš banko kai reikia didelės paskolos

Tradicinių bankų siūlomos paskolų sąlygos, iš tiesų gali pasirodyti itin palankios. Didieji bankai, dažniausiai linkę skolinti ilgesniam laikotarpiui ir didesnę sumą, nei, tarkime greitųjų kreditų ar tarpusavio skolinimo bendrovės. Taip pat bankų prašomos palūkanos neretai būna žemesnės nei kitų įstaigų. Šią savybę tikrai verta išnaudoti, skolinantis didelę sumą, pvz., namui ar butui įsigyti.

Visgi bankas ne visada gali būti ta vieta kur geriausi skolintis. Prieš imant paskolą iš banko reikėtų įvertinti, kad paskolai gauti bankai taiko griežtus reikalavimus. Norėdami gauti didesnę sumą, turėsite įkeisti namą ar kitą savo turimą turtą. Taip pat turėsite pateikti daug įvairių dokumentų, liudijančių apie jūsų finansinę būklę – o jau vien jų surinkimas gali užimti nemažai laiko. Nemažai laiko praeina ir kol bankas įvertina jūsų paskolos prašymą, taigi jei pinigų reikia greitai – bankas, greičiausiai nėra geriausia išeitis.

Greitųjų kreditų finansavimas greitas bet brangus

Ne veltui greituosius kreditus teikiančios bendrovės taip ir vadinasi – paskolą iš jų galima gauti itin greitai. Yra įstaigų, pinigus siūlančių gauti ir per 15 minučių, o užpildyti paraišką galite internetu arba net ir trumpąją žinute. Greitieji kreditai įprastai skolina sąlyginai nedideles pinigų sumas: nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių eurų.

Tačiau greitis turi savo kainą. Tokių bendrovių siūlomos palūkanos tik prasideda nuo 20–25 proc. Pavyzdžiui, skolindamiesi 2000 eurų metams laiko, jūs iš viso turėsite grąžinti ne mažiau nei 2400–2500 eurų, tačiau suma gali būti ir didesnė. Palūkanų dydis gali priklausyti nuo sumos, kurią skolinatės, jūsų finansinio stabilumo (pvz., terminuota darbo sutartis), turimų įsiskolinimų kitoms kredito bendrovėms. Ypač svarbu įsitikinti, kad nėra jokių paslėptų paskolos sudarymo ar administravimo mokesčių bei atkreipti dėmesį į bendrą vartojimo kredito kainą, kuri yra išreiškiama procentais susumavus palūkanas ir kitus mokesčius.

Skolinkis iš paprastų žmonių per skolinimo platformas: kaip tai veikia?

Patarimas „Skolinkis iš paprastų žmonių“ keistas gali pasirodyti tik iš pradžių. Daugiau pasidomėję sužinosite, kad kreditai iš žmonių, tai ne tik paskolos iš kaimynų, draugų ar pažįstamų. Šiuolaikinės technologijos leidžia žmonėms iš skirtingų miestų ar net valstybių susitikti virtualioje erdvėje, kurioje tie, kurie turi pinigų ir nori juos investuoti, gali skolinti tiems, kuriems tų pinigų šiuo metu reikia. Tokią galimybę užtikrina visai nesenai pradėjusios populiarėti tarpusavio skolinimo platformos, kuriose yra teikiamos įvairios paskolos iš privačių asmenų. Tokio tipo paskolos dar vadinamos „žmonės žmonėms“, kadangi vieni žmonės skolina tiesiogiai kitiems žmonėms.

Šių skolinimosi platformų veikimo principas yra labai paprastas – platforma tiesiog yra tarpininkė tarp tų, kurie nori skolinti ir tų, kurie nori skolintis. Pavyzdžiui, jeigu jums reikia 2000 eurų, jūs turite užsiregistruoti skolinimo platformoje ir užpildyti P2P paskolos prašymą. Jūsų prašymą įvertinus ir patvirtinus platformos administratoriams, jums pinigus galės skolinti 4, 5 ar net ir 100 platformoje užsiregistravusių investuotojų. Kiekvienai paskolai yra nustatomas tam tikras terminas, per kurį paskola turi būti suinvestuota. Kai investuotojai sufinansuoja visą pageidaujamą sumą – pinigai yra pervedami tiesiai į jūsų sąskaitą. Platforma garantuoja jūsų asmens duomenų saugumą, t. y. joje nefigūruoja jūsų vardas ar pavardė, o tik registracijos metu suteiktas unikalus identifikacijos numeris arba inicialai.

Įprastai teikiant paraišką paskolai reikia pateikti tokius duomenis kaip amžius, išsilavinimas, darbovietė (veiklos sritis), alga, įsipareigojimai kitoms finansų bendrovėms (įskaitant lizingą ar kredito kortelės skolą), išlaikomų asmenų skaičius bei paskolos tikslas (pvz., remontas, automobilio pirkimas, atostogos ar kt.). Taigi, skolinimasis iš žmonių yra visiškai nesudėtingas.

Platformos administratoriai įvertins jūsų prašymą ir priskirs jam atitinkamą skolinimosi reitingą. Skolinimosi reitingas rodo jūsų patikimumą investuotojams ir padeda apsispręsti skolinti jums pinigus ar ne. Įprastai reitingas įvertinamas raidėmis nuo A iki E. A raidė rodo aukštą jūsų kaip besiskolinančio patikimumą, o E – žemą, t. y. kad jūs turite nesumokėtų skolų, jūsų paskolas teko išieškoti antstoliams ar pan. Atitinkamai nuo šio reitingo priklausys ir platformos prašomos mokėti palūkanos. Daugelis tarpusavio skolinimosi platformų paskolų nesuteikia E reitingu įvertintiems asmenims.

Skolinkis iš žmonių tik pačiomis geriausiomis sąlygomis

Tarpusavio skolinimosi platformos įprastai teikia didesnes paskolas žmonėms nei greitųjų kreditų bendrovės – nuo 300 iki 10 ar 20 tūkst. eurų. Paskolų trukmė gali svyruoti nuo 3 mėn. iki 7 metų. Platformų administratoriai, atsižvelgę į jūsų kreditingumo reitingą, prašomos paskolos dydį, grąžinimo terminą bei kitus parametrus, gali pasiūlyti skirtingą metinę palūkanų normą. Apskritai palūkanos šiose platformose svyruoja nuo 5–10 proc. A reitingu įvertintiems žmonėms iki 15–27 proc. C ar D reitingais įvertintiems žmonėms.

Skolinimosi platformose pasiskolinti galima tiesiog užpildžius paraišką internetu, o jos įvertinimas paprastai užtrunka nuo vienos dienos iki kelių dienų. Kai kurios platformos taiko sutarties sudarymo mokesčius, kurie gali būti fiksuoto dydžio, pvz., 100 eurų, arba procentiniai, skaičiuojami nuo pasiskolintos sumos. Taip pat gali būti taikomi tam tikri apribojimai, susiję su paskolos gavėjo gaunamomis pajamomis ir jų rūšimi. Apskritai mūsų šalyje pagal Lietuvos banko paskelbtus atsakingojo skolinimo nuostatas yra numatoma, kad visų asmens turimų finansinių įsipareigojimų per mėnesį dalis negali viršyti 40 proc. tvarių disponuojamų pajamų. Papildomai apsidrausdamos, kai kurios platformos taiko reikalavimą, jog paskolos gavėjas turėtų nuolatines pajamas arba kad jo pajamos nebūtų tik iš valstybės gaunamos pašalpos.

Skolinkis iš žmonių tik įvertinęs savo galimybes

Taigi, nors neretai paskolų iš tarpusavio skolinimosi platformų sąlygos būna žymiai  geresnės nei greitųjų kreditų bendrovių, o gauti pačią paskolą yra daug lengviau ir paprasčiau nei iš banko, tačiau tai nereiškia, kad tokios paskolos neatneš jums visiškai jokių finansinių sunkumų. Net jei jūs atitinkate platformos keliamus reikalavimus, prieš skolinantis svarbu gerai įvertinti savo galimybes – ar artimiausiu metu neplanuojate keisti darbo? ar nėra ženklų, rodančių, kad dabartinė darbovietė jus gali atleisti? ar artimiausioje ateityje neplanuojate kraustytis, keliauti, remontuoti būstą? Visa tai reikštų arba pajamų sumažėjimą, arba papildomas išlaidas, kurios galėtų apsunkinti paskolos įmokų mokėjimą. Bet kuri paskola yra rimtas finansinis įsipareigojimas todėl skolinkis iš paprastų žmonių tik gerai įvertinęs savo finansines galimybes.

Straipsnio santrauka
Jei reikia pasiskolinti pigiau ir geromis sąlygomis, tiesiog skolinkis iš žmonių

Straipsnio pavadinimas: Jei reikia pasiskolinti pigiau ir geromis sąlygomis, tiesiog skolinkis iš žmonių

Aprašymas: Dažnai tenka išgirsti: „Jei prireikė paskolos, tiesiog skolinkis iš paprastų žmonių“. Apžvelkime kokiais iš paprastų žmonių skolinančių platformų privalumais galime pasinaudoti.

Paskelba: 2020-09-03

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.