Išankstinės sąskaitos šablonas. Sužinokite kaip ir kada išrašoma išankstinė sąskaita bei kokia yra jos reikšmė jūsų verslo apskaitoje.

Avansinės sąskaitos pagrindu yra atliekamas išankstinis avansinis mokėjimas.

Išankstinė sąskaita faktūra – tai laisvos formos susitarimas, kurio pagrindu atliekamas išankstinis avansinis mokėjimas. Tiesą sakant, išankstinės sąskaitos nėra buhalterinės apskaitos dokumentai, todėl saugoti jų nebūtina. Paprastai jos laikomos iki standartinės sąskaitos faktūros išrašymo. Išankstinė sąskaita dažniausiai yra išrašoma prieš darbų pradžią, kuomet paslaugos teikėjas, iš anksto nori gauti tam tikro dydžio avansinį mokėjimą. Išankstinis mokėjimas gali būti dalinis arba, kai kuriais atvejais, ir pilnas. Šios rūšies sąskaitos nėra traukiamos į apskaitą ar individualios veiklos apskaitos žurnalus.

Atlikus sutartus darbus yra išrašoma standartinė sąskaita faktūra, pilnai sutartai sumai. Jei dalis pinigų buvo sumokėta avansu pagal išankstinę sąskaitą, standartinės sąskaitos faktūros pastabose yra nurodoma jau sumokėta ir likusi mokėti sumos. Šiuo atveju, paslaugas priėmusiam klientui reikia apmokėti tik likusią mokėtiną sąskaitos dalį.

Pavyzdžiui, pagal individualią veiklą laisvai dirbantis tekstų kūrėjas, iš naujo kliento, gavo užsakymą parašyti keletą straipsnių už 100 eurų. Kadangi klientas yra naujas, tekstų kūrėjas nėra užtikrintas, kad atlikęs darbą jis tikrai gaus sutartą uždarbį, todėl 60 proc. sutarto atlygio jis norėtų gauti iš anksto. Šiam tikslui, tekstų kūrėjas išrašo išankstinę sąskaitą faktūrą 60 eurų sumai ir ją apmokėjus, pradeda darbus. Darbus atlikus ir klientui patvirtinus tinkamą užsakymo įvykdymą, tekstų kūrėjas jau išrašo standartinę individualios veiklos sąskaitą faktūrą 100 eurų sumai. Šios standartinės sąskaitos pastabose taip pat yra nurodoma, kad 60 eurų buvo apmokėta pagal išankstinę sąskaitą, todėl mokėtina sąskaitos suma yra 40 eurų. Tokią sąskaitą gavęs klientas apmoka likusius 40 eurų ir džiaugiasi suteiktomis paslaugomis.

Taigi, kaip galite pastebėti, nors išankstinė sąskaita faktūra ir nėra laikoma oficialiu buhalterinės apskaitos dokumentu, tačiau jos pagalba galima tinkamai įforminti įvairius avansinius mokėjimus. Išankstiniai mokėjimai labai praverčia laisvai samdomiems darbuotojams, kurie nėra tikri, jog už jų suteiktas paslaugas tikrai bus atsiskaityta. Išankstinė sąskaita faktūra taip pat plačiai naudojama ir teikiant įvairias tęstines ar prenumeruojamas paslaugas, kuomet paslaugos teikėjui nėra žinoma ar klientas planuoja ateityje pratęsti paslaugų teikimą.

Išankstinės sąskaitos šablonas

Išankstinės sąskaitos faktūros šablonas pateiktas apačioje. Išankstinės sąskaitos pavyzdį taip pat galite atsisiųsti pasinaudoję šia nuoroda.

Isankstines saskaitos fakturos pavyzdys.

Straipsnio santrauka
Išankstinės sąskaitos faktūros pavyzdys

Straipsnio pavadinimas: Išankstinės sąskaitos faktūros pavyzdys

Aprašymas: Išankstinės sąskaitos šablonas. Sužinokite kaip ir kada išrašoma išankstinė sąskaita bei kokia yra jos reikšmė jūsų verslo apskaitoje.

Paskelba: 2021-07-18

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.