Verslo liudijimas – tai būdas įteisinti veiklą. Sužinokite apie verslo liudijimo kainą, kaip įsigyti verslo liudijimą, kokie yra mokesčiai pagal verslo liudijimą, susipažinkite su apskaitos niuansais bei kitais šios verslo formos privalumais.

Verslo liudijimas – tai dokumentas, patvirtinantis, jog gyventojas yra sumokėjęs nustatyto dydžio gyventojų pajamų mokestį ir tam tikrą laikotarpį gali verstis verslo liudijime nurodyta veikla.

Vis daugiau ir daugiau Lietuvoje gyvenančių verslių žmonių, ryžtasi pradėti dirbti sau. Tačiau norint prekiauti savo gaminiais arba teikti smulkias paslaugas, visiškai nebūtina kurti įmonės arba mažosios bendrijos. Tokią veiklą galite įteisinti žymiai paprasčiau, pavyzdžiui, išsiėmę verslo liudijimą. Tiesą sakant, veiklą pagal verslo liudijimą yra labai pamėgę smulkūs prekybininkai, amatininkai bei pačių įvairiausių profesijų žmonės. Taigi, šiame straipsnyje susipažinsime su verslo liudijimo išdavimo tvarka internetu, jo kaina, taikomais verslo liudijimo veiklos apribojimais bei išsiaiškinsime, kokių apskaitos ir mokestinių reikalavimų būtina laikytis, pagal  verslo liudijimą dirbančiam asmeniui.

Individuali veikla pagal verslo liudijimą – susipažinkime iš arčiau

Verslo liudijimas – tai dokumentas, patvirtinantis, jog gyventojas yra sumokėjęs nustatyto dydžio gyventojų pajamų mokestį ir tam tikrą laikotarpį gali verstis verslo liudijime nurodyta veikla. Sumokamas mokestis už verslo liudijimą nepriklauso nuo vėliau uždirbamų pajamų ir yra fiksuoto dydžio. Pagal verslo liudijimą galima užsiimti tik tam tikros veiklos rūšimis. Visos galimos verslo liudijimo veiklos yra nurodytos šiame sąraše. Taip pat reikėtų žinoti, kad gyventojas turi teisę įsigyti neribotą skaičių skirtingų verslo liudijimo rūšių, tačiau jeigu jis pageidauja verstis veikla, kurios sąraše nėra, tuomet jis turi pasirinkti kitą veiklos įteisinimo formą (pavyzdžiui, individuali veikla pagal pažymą, individuali įmonė ar mažoji bendrija).

Kiek kainuoja verslo liudijimas?

Verslo liudijimo kainą nustato konkrečios savivaldybės taryba, todėl skirtingose savivaldybėse verslo liudijimų kainos gali skirtis. Jei norite sužinoti verslo liudijimo kainą konkrečioje savivaldybėje, galite pasinaudoti šia, Valstybinės mokesčių inspekcijos skaičiuokle. Joje suvedę prašomus duomenis galėsite apskaičiuoti, kokią gyventojų pajamų mokesčio sumą jums reikės sumokėti už verslo liudijimo išdavimą norimai veiklai.

Veiklai pagal verslo liudijimą taikomi apribojimai

Pagrindiniai apribojimai, kurių privalu laikytis vykdant veiklą pagal  verslo liudijimą yra šie:

  • Turint verslo liudijimą, per metus galima gauti ne daugiau kaip 45000 eurų pajamų. Pajamų dydis, viršijantis nustatytą ribą yra apmokestinamas pajamų mokesčiu, kaip individualios veiklos vykdomos pagal pažymą gautos pajamos.
  • Veiklą pagal verslo liudijimą galima vykdyti tik tuo atveju, jei gyventojas nėra registruotas ir neprivalo registruotis PVM mokėtoju.
  • Verslo liudijimą įsigijęs asmuo, negali teikti paslaugų įmonėms, vykdančioms analogiškas verslo liudijime nurodytas veiklas.
  • Iš įmonių, nevykdančių analogiškų verslo liudijimui veiklų, asmuo gali gauti ne daugiau kaip 4500 eurų pajamų per metus.
  • Iš kitų individualią veiklą vykdančių asmenų, galima gauti ne daugiau kaip 4500 eurų pajamų per metus.
  • Verslo liudijimą įsigijęs asmuo negali įdarbinti kitų darbuotojų.

Pagrindiniai verslo liudijimo privalumai ir trūkumai

Nepaisant tam tikrų apribojimų verslo liudijimas turi pakankamai nemažai labai svarbių privalumų, kuriais gali pasinaudoti veiklą planuojantis įteisinti gyventojas. Patys svarbiausi verslo liudijimo privalumai:

  • Norint pradėti veiklą, nereikia įnešti minimalaus įstatinio kapitalo.
  • Verslo liudijimų rūšys ir kainos yra nustatytos iš anksto, todėl dalis būsimos veiklos išlaidų žinoma iš anksto.
  • Vykdant veiklą pagal verslo liudijimą, taikoma supaprastinta buhalterinė apskaita.
  • Nutraukti verslo liudijimą yra taip pat paprasta kaip ir jį išsiimti.
  • Gyventojų pajamų mokestis yra sumokamas iš anksto, todėl deklaravus pajamas, jo paprastai mokėti nebereikia.

Žinoma, kaip ir visos verslo kūrimo formos, verslo liudijimas taip pat turi ir tam tikrų trūkumų. Šiuos trūkumus privalu žinoti ir įvertinti, rengiantis savo veiklą įteisinti su verslo liudijimu:

  • Verslo liudijimas yra neribotos civilinės atsakomybės veiklos įteisinimo forma, todėl už prisiimtus įsipareigojimus atsakoma asmeniškai savo arba savo šeimos turtu.
  • Leidžiama vykdyti tik tą veiklą, kuri yra nurodyta pačiame verslo liudijime.
  • Pagal verslo liudijimą galimų vykdyti veiklų sąrašas yra labai ribotas.

Kaip išsiimti verslo liudijimą internetu?

Verslo liudijimo išdavimas yra pakankamai nesudėtingas ir tikrai nedaug laiko užimantis procesas. Norint gauti verslo liudijimą, reikia kreiptis į valstybinę mokesčių inspekciją pagal gyvenamąją vietą arba tiesiog prisijungti prie Mano VMI internetinės svetainės. Žinoma, verslo liudijimas internetu yra išduodamas žymiai greičiau, todėl šiuo atveju, rekomenduojame naudotis būtent elektroninėmis priemonėmis.

Taigi, verslo liudijimas gali būti išduodamas jūsų pageidaujamam laikotarpiui, bet ne ilgiau kaip iki einamųjų kalendorinių metų pabaigos. Pats trumpiausias terminas, kuriam gali būti išduodami verslo liudijimai paslaugoms ir gamybai yra 5 dienos. Verslo liudijimas prekybai gali būti išduodamas ir tik 1 dienai. Tiesa, šios dienos nebūtinai turi eiti paeiliui. Pavyzdžiui, jeigu yra toks poreikis, galite išsiimti verslo liudijimą prekybai tik penktadieniais ir šeštadieniais. Įprastais atvejais, verslo liudijimo išdavimas užtrunka ne ilgiau kaip 4 darbo dienas nuo visų reikiamų duomenų pateikimo dienos.

Na, o dabar pereikime prie pačios įdomiausios straipsnio dalies ir pažiūrėkime, kaip išsiimti verslo liudijimą internetu:

  1. Pirma prisijungiame prie Mano VMI svetainės. Tai galite padaryti elektroninio parašo arba elektroninės bankininkystės pagalba.

Prisijungti prie Mano VMI galima elektroninio parašo arba elektroninės bankininkystės pagalba.

  1. Pagrindiniame svetainės puslapyje pasirenkame kategoriją „Paslaugos“.

Pagrindiniame svetainės puslapyje pasirenkame kategoriją „Paslaugos“.

  1. Toliau spaudžiame „Užsakyti paslaugą“.

Toliau spaudžiame „Užsakyti paslaugą“.

  1. Paslaugų pasirinkimo langelyje surandame mums reikalingą paslaugą „Naujo verslo liudijimo išdavimas“.

Surandame mums reikalingą paslaugą „Naujo verslo liudijimo išdavimas“.

  1. Pradedame prašymo išduoti verslo liudijimą pildymą. Pirma mums reikia pasirinkti numatomos vykdyti veiklos rūšį (visos galimos verslo liudijimo rūšys yra pateiktos sąraše) ir teritoriją, kurioje rengiatės vykdyti savo veiklą. Spaudžiame mygtuką „Toliau“.

Prašymo išduoti verslo liudijimą pildymas.

  1. Dabar mums reikės pasirinkti kuriomis dienomis bus vykdoma mūsų veikla pagal verslo liudijimą. Čia galite pasirinkti tęstinį laikotarpį arba konkrečias kalendorinių metų dienas. Spaudžiame mygtuką „Toliau“.

Pasirenkame kuriomis dienomis bus vykdoma veikla pagal verslo liudijimą.

  1. Nurodome kokiu adresu bus vykdoma veikla ir spaudžiame mygtuką „Toliau“.

Nurodome kokiu adresu bus vykdoma veikla pagal verslo liudijimą.

  1. Nurodome kokie asmenys bus susiję su jūsų, pagal verslo liudijimą vykdoma veikla ir spaudžiame mygtuką „Toliau“.

Nurodome asmenis susijusius su verslo liudijimo veikla.

  1. Savivaldybės taryba, konkrečioms veikloms pagal verslo liudijimą, gali būti numačiusi tam tikras mokestines lengvatas. Jei jūsų atveju lengvata gali būti taikoma, tuomet šiame žingsnyje kaip tik ir galite ją pasirinkti. Spaudžiame mygtuką „Toliau“.

Pasirenkame veiklai pagal verslo liudijimą taikomas lengvatas.

  1. Jei reikia pridėkite papildomus dokumentus.

Papildomi verslo liudijimo dokumentai.

  1. Ir galiausiai, paspaudę mygtuką „Patvirtinti“, pateikiame valstybinei mokesčių inspekcijai savo prašymą išduoti verslo liudijimą.

Prašymą išduoti verslo liudijimą patvirtinimas ir pateikimas valstybinei mokesčių inspekcijai.

Dabar galime save pasveikinti, kadangi ne tik sužinojome kaip gauti verslo liudijimą, bet ir sėkmingai pateikėme prašymą valstybinei mokesčių inspekcijai. Mokesčių inspekcija peržiūrės jūsų prašymą ir jį patvirtinus, būsite informuoti apie mokestį, kurį turite sumokėti už verslo liudijimą. Verslo liudijimas jums bus išduotas apmokėjus nurodyto dydžio mokestį į valstybinės mokesčių inspekcijos sąskaitą. Taigi, kaip matote, verslo liudijimo įsigijimas tikrai nėra sudėtingas ar ilgai trunkantis procesas.

Verslo liudijimas – apskaita ir sąskaitos

Nors įsigijus verslo liudijimą veiklos apskaita yra pakankamai nesudėtinga, tačiau būtent ši sritis dažniausiai kelia daugiausiai klausimų verslininkams. Ar apskaita pagal verslo liudijimą yra būtina? Kaip išrašyti sąskaitą faktūrą pagal verslo liudijimą? Kokius mokesčius privaloma mokėti? Šiuos bei panašius klausimus toliau ir aptarsime.

Taigi, su verslo liudijimu dirbantis asmuo, privalo vesti savo vykdomos veiklos apskaitą savarankiškai. Apskaityti veiklos pajamas galima naudojant kasos aparatą arba be jo. Kasos aparatą privalu naudoti tais atvejais, kai prekybos veikla vykdoma patalpose, ne lauko sąlygomis. Pavyzdžiui, prekiaujama maisto ar kitais produktais pastatuose, kioskuose, autoparduotuvėse ar vagonėliuose. Daugiau informacijos, kokiais atvejais kasos aparato naudojimas privalomas, o kada neprivalomas, rasite čia.

Jei gaunamoms pajamoms apskaityti kasos aparatas naudojamas, tuomet gyventojas turi pildyti kasos aparato kasos operacijų žurnalą, su kurio pildymo tvarka galite susipažinti šiose taisyklėse. Jei gaunamoms pajamoms apskaityti kasos aparatas nėra naudojamas, tuomet gyventojas turi pildyti pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalą, su kurio forma ir pildymo tvarka galite susipažinti šiose taisyklėse. Abiem atvejais, jūsų veiklai apskaityti turi būti vedamas atitinkamas verslo liudijimo apskaitos žurnalas, kuriame būtų kaupiamos veiklos metu uždirbamos pajamos bei patiriamos išlaidos.

Tačiau pagal verslo liudijimus dirbančių asmenų apskaitos reikalai vien žurnalų pildymu nesibaigia. Veikloje taip pat privalu naudoti ir kitus apskaitos dokumentus. Asmuo, dirbantis su verslo liudijimu bei pildantis pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalą, savo veikloje privalo naudoti prekių arba paslaugų pirkimo-pardavimo kvitus ir sąskaitas faktūras. Jei apskaitoje naudojamas kasos aparatas, tuomet naudojami kasos aparato kvitai.

Pirkimo-pardavimo kvitai yra išrašomi pinigų gavimo momentu. Jei atsiskaitymo už prekes ar paslaugas momentas nesutampa su faktiniu prekių perdavimo ar paslaugų suteikimo momentu, tuomet yra išrašoma sąskaita faktūra, o pirkimo-pardavimo kvitas yra išrašomas vėliau atsiskaičius. Pirkimo-pardavimo kvitas yra išrašomas pirkėjui pageidaujant. Iš esmės, jeigu paslaugas ar prekes parduodate fiziniam asmeniui, kuris nevykdo jokios ekonominės veiklos ir neprašo išrašyti kvito, tuomet gautas pajamas galite tiesiog užfiksuoti padarant įrašą į pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalą. Žinoma, jei pirkėjas kvitą gauti pageidauja, tuomet jūs privalote jį išrašyti.

Verslo liudijimas – mokesčiai

Savaime suprantama, kad vykdant veiklą pagal verslo liudijimą mokami mokesčiai:

  • Gyventojų pajamų mokestis (GPM) – fiksuoto dydžio ir priklauso nuo pasirinktos veiklos bei veiklos teritorijos. GPM papildomai apmokestinama ir gautų pajamų dalis, viršijanti 45000 eurų ribą.
  • Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos – šiuo metu 6,98 proc. nuo minimalios mėnesinės algos (MMA), galiojančios tą mėnesį, už kurį yra mokama įmoka. Daugiau informacijos rasite Sodros svetainėje.
  • Valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokos – mokamos nuo 90 proc. apmokestinamųjų pajamų. Įmokos dydis priklauso nuo verslo liudijimo galiojimo termino. Jei verslo liudijimas galioja pilną mėnesį, nuo pirmos iki paskutinės jo dienos, tuomet mokami standartiniai VSD įmokų dydžiai. Jei verslo liudijimas galioja trumpiau ar ilgiau nei vieną pilną mėnesį, tuomet mokėtinos VSD įmokos turi būti apskaičiuotos proporcingai verslo liudijimo galiojimo laikotarpiui. Daugiau informacijos rasite Sodros svetainėje.
  • Pridėtinės vertės mokestis (PVM) – prievolė sumokėti PVM, gali atsirasti priklausomai nuo prekių įsigijimų iš Europos Sąjungos šalių bei paslaugų, kurių suteikimo vieta laikoma Lietuva, įsigijimo iš užsienio šalyse registruotų asmenų, aplinkybių.

Straipsnio santrauka
Verslo liudijimas internetu – viskas ką būtina žinoti apie veiklą pagal verslo liudijimą

Straipsnio pavadinimas: Verslo liudijimas internetu – viskas ką būtina žinoti apie veiklą pagal verslo liudijimą

Aprašymas: Verslo liudijimas – tai būdas įteisinti veiklą. Sužinokite apie verslo liudijimo kainą, kaip įsigyti verslo liudijimą, kokie yra mokesčiai pagal verslo liudijimą, susipažinkite su apskaitos niuansais bei kitais šios verslo formos privalumais.

Paskelba: 2021-06-24

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.