Individualios veiklos apskaitos žurnalas – tai pagrindinis jūsų apskaitos dokumentas. Sužinokite kaip atliekamas pajamų ir išlaidų žurnalo pildymas bei išmokite patys susidaryti pajamų-išlaidų apskaitos žurnalą, pagal savo vykdomos veiklos poreikius.

Nusprendę pradėti dirbti sau ar tiesiog užsiimti smulkiu verslu, gyventojai dažniausiai renkasi individualios veiklos pagal pažymą verslo formą. Individuali veikla turi tikrai nemažai privalumų ir yra bene pats paprasčiausias būdas įforminti savo veiklą. Tačiau net ir supaprastinta individualios veiklos pagal pažymą apskaita turi savų niuansų ir taisyklių, kurias privalu žinoti visiems verslininkams. Pavyzdžiui, vykdant veiklą privalote ne tik savo klientams išrašyti sąskaitas faktūras, bet ir nuolat pildyti taip vadinamą individualios veiklos pajamų ir išlaidų žurnalą. O kas yra tas pajamų-išlaidų žurnalas ir kur jį rasti? Taigi, šiame straipsnyje kviečiame sužinoti, kas yra individualios veiklos žurnalas bei detaliai susipažinti su jo pildymo tvarka ir taisyklėmis.

Gyventojo individualios veiklos pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalas

Pajamų ir išlaidų žurnalas yra apskaitos dokumentas, todėl turi būti pildomas nuolat – gaunant pajamas bei patiriant išlaidas.

Individualią veiklą vykdantys asmenys, privalo nuolat pildyti gyventojo individualios veiklos pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalą. Šis pajamų išlaidų žurnalas yra apskaitos dokumentas, todėl turi būti pildomas nuolat – gaunant pajamas bei patiriant išlaidas. Jei vykdote kelias skirtingas veiklas, visas gaunamas pajamas ir išlaidas galite fiksuoti arba tame pačiame pajamų ir išlaidų žurnale arba pildyti atskirus apskaitos žurnalus skirtingoms veiklos rūšims. Popierinį individualios veiklos apskaitos žurnalą galima įsigyti buhalterinės apskaitos blankais prekiaujančiose parduotuvėse arba atsispausdinti pačiam. Žinoma, apskaitos žurnalą galima pildyti ir elektroniniu būdu, ką mes primygtinai ir rekomenduojame daryti.

Pajamų ir išlaidų žurnalas gali būti nepildomas tik dviem atvejais, jeigu:

  • asmuo savo veiklos pajamoms apskaityti naudoja kasos aparatą. Šiuo atveju visos veiklos pajamos ir išlaidos yra fiksuojamos kasos aparato operacijų žurnale;
  • asmuo savo buhalteriją tvarko taikydamas dvejybinį įrašą ir iš apskaitos dokumentų galima nustatyti duomenis, būtinus asmens mokėtiniems mokesčiams apskaičiuoti.

Individualios veiklos žurnalo pavyzdys (excel formatu)

Pavyzdinė individualios veiklos pajamų ir išlaidų žurnalo forma yra patvirtinta 2010 m. gegužės 24 d. finansų ministro įsakymu Nr. 1K-166. Šią pavyzdinę apskaitos žurnalo formą galima pasikoreguoti pagal savo poreikius. Pavyzdžiui, jeigu savo veikloje naudojate ilgalaikį turtą, galbūt jums būtų tikslinga į lentelę įterpti keletą papildomų stulpelių ilgalaikio turto nusidėvėjimui bei eksploatavimo išlaidoms fiksuoti? Arba, jeigu dažnai perkate reklamos paslaugas, galbūt šiai išlaidų kategorijai reikėtų skirti atskirą stulpelį žurnale?

Taigi, apačioje pateikiame individualios veiklos žurnalo pavyzdį, pagal kurį patys galėsite pasigaminti savo apskaitos žurnalą. Taip pat pridedame ir elektroninę žurnalo versiją excel formatu, ją galite atsisiųsti paspaudę šią nuorodą: gyventojo individualios veiklos pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalas excel.

Individualios veiklos žurnalo pildymo pavyzdys.

Individualios veiklos žurnalo pildymas

Taigi, prieš pradedant pildyti individualios veiklos žurnalą, pirma jame reikia pateikti savo rekvizitus. Tituliniame lape nurodykite savo vardą ir pavardę, asmens kodą bei gyvenamąją vietą. Taip pat nurodykite, pagal kokią jūsų vykdomą veiklą ar veiklas šis žurnalas bus pildomas. Surašius būtinus pradinius duomenis galite pradėti pildyti savo apskaitos žurnalą.

  • 1 stulpelis (Nr.) yra skirtas numeracijai. Jūsų pajamų ir išlaidų žurnalas turi būti pildomas chronologine tvarka, o kiekvienas padarytas įrašas – numeruojamas. Puslapyje pasibaigus įrašų eilutėms numeracija toliau tęsiama kitame puslapyje.
  • 2 stulpelis (Data) skirtas datai. Čia reikia nurodyti tikslią datą, kada darote įrašą savo apskaitos žurnale.
  • 3 stulpelyje (Dokumento data, pavadinimas ir numeris) turite nurodyti dokumento, kurio pagrindu darote įrašą pajamų ir išlaidų apskaitos žurnale, datą, pavadinimą bei numerį. Paprastai tai būna gautas pajamas patvirtinanti jūsų išrašyta individualios veiklos sąskaita, arba jūsų tiekėjų išrašytos sąskaitos, kurios patvirtina patirtas išlaidas.
  • 4 stulpelyje (Operacijos turinys) turite nurodyti už ką gavote pajamas arba dėl ko patyrėte išlaidas. Čia galite perkelti tekstą surašytą ant pirkimo ar pardavimo sąskaitos faktūros.
  • 5 stulpelyje (Pajamų suma) turite nurodyti pajamų sumą, kurią gavote suteikęs paslaugas ar pardavęs prekę. Šiame stulpelyje turi būti nurodomos tik gautų pajamų sumos, paritų išlaidų čia nurodyti negalima.
  • Patirtoms išlaidoms fiksuoti yra skirtas 6 ir visi kiti likę stulpeliai. Čia nurodomi visi jūsų veikloje patirti leidžiami atskaitymai, susiję su individualios veiklos pajamų gavimu. Išlaidoms skirtus stulpelius galite detalizuoti pagal savo poreikius ir paskirstyti juos pagal atitinkamas išlaidų kategorijas. Tiesiog reikėtų įsidėmėti, kad individualios veiklos žurnale pildant išlaidų stulpelį, pajamų langelis turi likti tuščias. Kitaip sakant, viena individualios veiklos apskaitos žurnalo eilutė yra skirta fiksuoti vienai konkrečiai operacijai.

Kaip matote, individualios veiklos žurnalo pildymas tikrai nėra sudėtingas ir nereikalauja iš jūsų gilių buhalterinės apskaitos žinių. Tiesiog nepamirškite, kad visus einamojo mėnesio duomenis apie jūsų gautas pajamas bei patirtas išlaidas, turite suversti ne vėliau kaip iki kito mėnesio paskutinės dienos. Taip pat verta žinoti, kad jeigu pasirinkote leidžiamiems atskaitymams priskirti 30 proc. gautų pajamų, jums nereikia kaupti išlaidas patvirtinančių dokumentų bei individualios veiklos žurnale pildyti išlaidų stulpelių.

Elektroninis individualios veiklos žurnalas yra žymiai patogesnis

Nors individualios veiklos pajamų ir išlaidų žurnalo pildymas gali būti atliekamas tiek popieriuje, tiek ir elektroninėje versijoje, mes rekomenduojame jums išbandyti šiuolaikinius apskaitos sprendimus. Šiuo metu rinkoje galima rasti tikrai nemažai būtent individualios veiklos apskaitai skirtų ir pritaikytų apskaitos programų. Tokiomis programomis paprastai galite naudotis ten, kur tik yra interneto ryšys, todėl savo verslo dokumentus pasieksite iš bet kurios vietos. Taigi, pildyti individualios veiklos žurnalą elektroninėje erdvėje yra žymiai lengviau ir paprasčiau.

Straipsnio santrauka
Individualios veiklos pajamų ir išlaidų žurnalas – viskas ką svarbu žinoti verslininkui

Straipsnio pavadinimas: Individualios veiklos pajamų ir išlaidų žurnalas – viskas ką svarbu žinoti verslininkui

Aprašymas: Individualios veiklos apskaitos žurnalas – tai pagrindinis jūsų apskaitos dokumentas. Sužinokite kaip atliekamas pajamų ir išlaidų žurnalo pildymas bei išmokite patys susidaryti pajamų-išlaidų apskaitos žurnalą, pagal savo vykdomos veiklos poreikius.

Paskelba: 2021-11-26

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.