Individualios veiklos registravimas – tai pats paprasčiausias verslo įteisinimo būdas. Sužinokite, kaip atidaryti individualią veiklą, kokie yra individualios veiklos mokesčiai, susipažinkite su individualios veiklos nutraukimo procedūra bei visais šios verslo formos privalumais, savarankiškai dirbančiam asmeniui.

Individuali veikla – tai fizinio asmens savarankiškai vykdoma veikla, kurią verčiantis siekiama gauti pelno ar kitokios ekonominės naudos per tęstinį laikotarpį.

Nusprendus pradėti laisvai samdomo darbuotojo („freelancerio“) karjerą ar tiesiog siekiant užsiimti nedidele komercine veikla, tikrai nėra būtina iškarto steigti įmonės. Norint įteisinti savo veiklą, dabar galima rinktis žymiai geriau smulkiam verslui pritaikytas verslo formas. Pavyzdžiui, individuali veikla pagal pažymą – tai bene dažniausiai tarp savarankiškai dirbančių asmenų pasirenkama verslo forma Lietuvoje. Individualią veiklą ypač pamėgo nedidelių el. parduotuvių savininkai, įvairūs konsultantai, projektuotojai ar tie patys, laisvai samdomi darbuotojai. Taigi, šiame straipsnyje sužinosime kas yra individuali veikla, išsiaiškinsime kaip išsiimti individualios veiklos pažymą, aptarsime šios verslo formos mokesčių niuansus bei apskritai, susipažinsime su pagrindiniais individualios veiklos privalumais, nedidelio verslo savininkui  (beje, rašydami šį straipsnį rėmėmės jo parašymo dieną galiojusiais teisės aktais).

Kas yra individuali veikla?

Individuali veikla – tai fizinio asmens savarankiškai vykdoma veikla, kurią verčiantis siekiama gauti pelno ar kitokios ekonominės naudos per tęstinį laikotarpį. Individualia veikla gali užsiimti kiekvienas fizinis asmuo, norintis pradėti savo nedidelį verslą nesteigiant įmonės. Vykdoma individuali veikla gali būti tiek komercinio, tiek ir gamybinio pobūdžio bei apimti pačias įvairiausias individualios veiklos rūšis, nuo  IT sektoriaus iki žemės ūkio. Beje, jeigu jūsų atliekamiems sandoriams yra būdingas tęstinumas, jais siekiama gauti pajamų ir veiklą vykdote savarankiškai, jūs ne tik galite, bet ir privalote įteisinti savo verslą.

Individualios veiklos formos

Šiuo metu Lietuvoje yra dvi galimos individualios veiklos formos:

  • Individuali veikla pagal pažymą.
  • Individuali veikla pagal verslo liudijimą.

Individualios veiklos vykdymo pažyma – tai dokumentas, kuris patvirtina, kad žmogus yra įregistravęs savo veiklą Valstybinėje mokesčių inspekcijoje ir turi teisę neribotą laikotarpį užsiimti pažymoje nurodyta veikla bei gauti iš tos veiklos pajamų arba kitokios ekonominės naudos. Individualios veiklos pažymėjimas nieko nekainuoja ir jį galima išsiimti pateikus prašymą Mano VMI internetinėje svetainėje. Individuali veikla pagal pažymą geriausiai tinka nedideliam ir mažai rizikingam verslui, kuomet nebūtina prisiimti didelių įsipareigojimų ar kitaip rizikuoti savo asmeniniu turtu. Gyventojas turi pats apskaičiuoti ir susimokėti visus mokesčius, ne vėliau kaip iki kiekvienų metų gegužės 1 dienos.

Verslo liudijimas – tai dokumentas, kuris patvirtina, jog gyventojas yra sumokėjęs fiksuotą gyventojų pajamų mokestį ir nustatytą laikotarpį turi teisę vykdyti verslo liudijime nurodytą veiklą. Reikėtų pasakyti, kad verslo liudijimai yra išduodami tik kai kurioms veikloms, o jeigu jūsų norimos vykdyti veiklos sąraše nėra, tuomet teks išsiimti individualios veiklos pažymą. Verslo liudijimai kiekvienoje savivaldybėje kainuoja skirtingai, kadangi jų kainas nustato ir tvirtina savivaldybių tarybos. Individuali veikla pagal verslo liudijimą, geriausiai tinka nedideliam ir smulkiam verslui, kurio pradžiai nereikia didelių investicijų.

Šiuo metu Lietuvoje yra dvi galimos individualios veiklos formos:  Individuali veikla pagal pažymą; Individuali veikla pagal verslo liudijimą.

Taigi, daugeliui pradedančių verslininkų gali kilti natūralus klausimas – kas geriau, verslo liudijimas ar individuali veikla pagal pažymą? Tikriausiai patys didžiausi skirtumai tarp šių dviejų individualios veiklos formų, atsispindi mokestinėje tvarkoje bei galimų vykdyti veiklų sąraše. Kaip jau minėjome, įsigyjant verslo liudijimą, nepriklausomai nuo to, kiek tiksliai pajamų uždirbsite, jums iš karto teks susimokėti nustatyto dydžio pajamų mokestį. Tuo tarpu vykdant individualią veiklą pagal pažymą, pajamų mokestį reikės apsiskaičiuoti nuo faktiškai gautų pajamų ir jį sumokėti iki gegužės 1 d. Taip pat reikėtų paminėti, kad individuali veikla pagal pažymą apima žymiai daugiau įvairių ekonominės veiklos rūšių nei verslo liudijimas.

Kaip registruoti individualią veiklą?

Savaime suprantama, kad prieš pradedant veiklą turite ją kažkaip įforminti ir įregistruoti. Tai galite padaryti nuvykę į savo regiono Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) skyrių arba internetu. Jei norite gauti individualios veiklos pažymą internetu, tuomet jums reikės internetinėje svetainėje Mano VMI, pateikti prašymą įregistruoti jus į mokesčių mokėtojų registrą. Beje, nors pati individualios veiklos vykdymo pažyma jums bus išduota maždaug per porą dienų, tačiau veiklą galite pradėti jau nuo prašymo pateikimo dienos.

Na, o dabar žengiame prie pačios įdomiausios dalies ir užregistruojame individualią veiklą internetu:

  1. Visų pirma mums reikės prisijungti prie Mano VMI svetainės. Tai galima padaryti su savo elektroniniu parašu arba elektronine bankininkyste.

Prisijungiame prie Mano VMI svetainės su savo elektroniniu parašu arba elektronine bankininkyste.

  1. Prisijungus prie Mano VMI svetainės būsite nukreipti į pagrindinį sistemos puslapį. Čia jums reikės pasirinkti kategoriją „Paslaugos“.

Pagrindinis Mano VMI svetainės sistemos puslapis.

  1. Dabar spaudžiame „Užsakyti paslaugą“.

Užsakome individualios veiklos registravimo paslaugą.

  1. Paslaugų pasirinkimo langelyje surandame mums reikalingą paslaugą „Individualios veiklos registravimas“.

Individualios veiklos registravimas

  1. Spaudžiame mygtuką „Toliau“ pradedame prašymo pildymą.

Prašymas įregistruoti individualią veiklą.

  1. Nurodome ir patvirtiname savo gyvenamąją vietą. Spaudžiame mygtuką „Toliau“.

Gyvenamosios vietos patvirtinimas

  1. Nurodome ir patvirtiname savo kontaktinius duomenis. Spaudžiame mygtuką „Toliau“.

Kontaktiniu duomenu patvirtinimas.

  1. Iš ekonominės veiklos rūšių klasifikatoriaus pasirenkame tiksliausiai mūsų planuojamą veiklą nusakantį kodą. Jei vykdysime ne vieną veiklą, galime pasirinkti ir papildomas veiklos rūšis. Užpildę prašomą informaciją spaudžiame mygtuką „Toliau“.

Pasirenkame individualios veiklos kodą iš ekonominės veiklos rūšių klasifikatoriaus.

  1. Pasirenkame mokesčių mokėtojo tipą (paprastai reikia pasirinkti „Gyventojai, vykdantys individualią veiklą“) ir spaudžiame mygtuką „Toliau“.

Mokesčių mokėtojo tipas.

  1. Nurodome kokiu adresu bus vykdoma individuali veikla.

Individualios veiklos vykdymo adresas.

  1. Jei prašymą pildote jūs, jokio papildomo atstovo nurodyti nereikia, taigi čia spaudžiame „Toliau“.

Atstovai. Jei prašymą pildote jūs, jokio papildomo atstovo nurodyti nereikia.

  1. Pildant prašymą dėl įregistravimo į mokesčių mokėtojų registrą, paprastai jokių papildomų dokumentų pridėti nereikia, taigi čia taip pat dažniausiai spausime mygtuką „Toliau“.

Pildant prašymą dėl įregistravimo į mokesčių mokėtojų registrą, paprastai jokių papildomų dokumentų pridėti nereikia.

  1. Galiausiai galime patvirtinti savo prašymą ir pateikti jį VMI. Taigi, spaudžiame mygtuką „Patvirtinti“.

Patvirtiname prašymą įregistruoti individualią veiklą ir pateikiame jį VMI.

Sveikiname! Jūs ką tik pateikėte prašymą Valstybinei mokesčių inspekcijai įregistruoti jus į mokesčių mokėtojų registrą. Inspekcija jus informuos apie individualios veiklos pažymos išdavimą bei suteiks bazinę informaciją apie mokesčius bei reikalavimus apskaitai. Nors pačią pažymą tikriausiai gausite tik po keleto dienų, tačiau savo individualią veiklą galite pradėti nors ir dabar. Na, o kadangi jau užsiminėme apie individualios veiklos mokesčius, tai tuomet aptarkime šį klausimą detaliau.

Individualios veiklos mokesčiai

Nors, vykdant individualią veiklą, labai svarbu sekti savo finansus, tačiau būtent individualios veiklos buhalterija dažniausiai tampa daugiausiai įvairių klausimų keliančia sritimi. Kaip vykdoma individualios veiklos apskaita? Kokie taikomi mokesčiai pagal individualią veiklą? Iki kada būtina deklaruoti gautas pajamas ir sumokėti mokesčius? Būtent šiuos klausimus ir aptarsime toliau.

Individuali veikla pagal pažymą – apskaitos niuansai

Asmenys, vykdantys individualią veiklą pagal pažymą, turi pildyti taip vadinamą pajamų-išlaidų apskaitos žurnalą arba naudtis mokamomis bei nemokamomis buhalterinės apskaitos programomis. Taip pat suteikus paslaugą arba pardavus prekę yra privaloma išduoti vieną iš apskaitos dokumentų: sąskaitą faktūrą, PVM sąskaitą faktūrą (jei asmuo yra PVM mokėtojas) ar kasos aparato kvitą (jei veikloje naudojate kasos aparatą). Iš esmės, vykdomos individualios veiklos apskaitą galima organizuoti neelektroninėmis ir elektroninėmis priemonėmis. Žinoma, mes rekomenduojame iš karto išmokti naudotis pasirinkta elektronine apskaitos programa. Juk išrašyti ir išsiųsti elektroninę individualios veiklos sąskaitą yra kur kas lengviau bei pigiau nei spausdinti ją ant popieriaus, tiesa?

Pirmas dalykas, kurį mums reikėtų aptarti kalbant apie individualios veiklos buhalteriją – tai kokiu būdu jūs fiksuosite savo veiklos metu patiriamas išlaidas. Iš esmės, šiuo požiūriu galima elgtis dviem būdais:

  • Rinkti visus pajamas ir išlaidas patvirtinančius dokumentus ir metų gale, iš uždirbtų pajamų atėmus patirtas išlaidas, apskaičiuoti apmokestinamąjį pelną, nuo kurio ir bus mokami visi mokesčiai. Šį apskaitos būdą pasirinkę gyventojai, privalo kaupti ir saugoti pajamas ir išlaidas pagrindžiančius apskaitos dokumentus.
  • Rinkti tik gautas pajamas patvirtinančius dokumentus ir metų gale, tiesiog atskaityti nuo visų gautų pajamų 30 proc. Šiuo atveju 30 proc. bus laikomi leidžiamais atskaitymais, o mokėtinus mokesčius reikės skaičiuoti nuo likusių 70 proc. gautų pajamų. Šį apskaitos būdą pasirinkę gyventojai, neprivalo kaupti ir saugoti išlaidas pagrindžiančių dokumentų.

O kurį apskaitos būdą vertėtų pasirinkti ir kaip nesuklysti renkantis?

Bendru atveju, kaupti tiek pajamas, tiek išlaidas patvirtinančius dokumentus verta gamybine arba prekybine veikla užsiimantiems asmenims. Kitaip sakant, jei vykdant veiklą tenka įsigyti įvairių medžiagų ar prekių ir šių įsigijimų kaina sudaro žymią dalį jūsų galutinio produkto savikainoje, jums tikrai verta kaupti visus išlaidas patvirtinančius dokumentus.

Kita vertus, jei planuojate užsiimti konsultacine, kūrybine ar panašia veikla, kuomet pagrindinės veiklos sąnaudos bus elektra, internetas ir jūsų laikas, tuomet vertėtų be reikalo neapsisunkinti apskaitos ir metų gale, tiesiog atskaičiuoti 30 proc. nuo visų gautų pajamų. Bet kokiu atveju, prieš galutinai nusprendžiant, kokiu būdu atskaitysite patirtas sąnaudas, rekomenduojame visuomet preliminariai pasiskaičiuoti abu galimus variantus.

Kitas svarbus buhalterinis aspektas, kurį taip pat reikėtų aptarti – tai kokiu būdu bus pripažįstamos jūsų gaunamos pajamos. Tiesą sakant, daugeliui pradedančių verslininkų būtent šioje vietoje kyla nemažai klausimų, kadangi vykdant individualią veiklą, pajamos gali būti pripažįstamos dviem būdais:

  • Kaupimo apskaitos principu
  • Pinigų apskaitos principu

Pripažįstant gaunamas pajamas pagal pajamų kaupimo principą, apskaitoje jos bus registruojamos tada, kai yra uždirbamos, neatsižvelgiant į faktinį pinigų  gavimo momentą. Kitaip sakant, apskaitoje pajamas fiksuosite tada, kai pardavę prekę ar atlikę darbus, išrašysite sąskaitą faktūrą arba kitą apskaitos dokumentą. Pajamų kaupimo principą privaloma rinktis arba pereiti prie jo, tais atvejais, kai esate ar tampate PVM mokėtoju arba savo veikloje naudojate ar pradedate naudoti ilgalaikį turtą. Pradėjus individualioje veiklos taikyti pajamų kaupimo principą, jis yra taikomas iki pat veiklos pabaigos, net ir išsiregistravus iš PVM mokėtojų registro ar nustojus naudoti ilgalaikį turtą.

Jei individualią veiklą vykdantis asmuo nėra įregistruotas PVM mokėtoju ar savo veikloje nenaudoja ilgalaikio turto, tuomet jo gaunamos pajamos yra pripažįstamos taikant pinigų apskaitos principą. Šiuo atveju, savo apskaitoje pajamas registruosite faktiniu pinigų gavimo momentu. Kitaip sakant, visiškai nesvarbu kada pardavėte prekę ir išrašėte sąskaitą, pajamas apskaitoje fiksuosite tada, kai gausite pinigus.

Individuali veikla – mokesčiai

Išsiaiškinus svarbiausias apskaitos subtilybes, pats metas pasitikslinti kokie yra mokami mokesčiai vykdant individualią veiklą. Iš esmės, individualios veiklos apmokestinimas nėra labai sudėtingas. Svarbiausia ką reikia žinoti, tai, kad vykdant individualią veiklą pagal pažymą jūs turite mokėti 3 mokesčius:

  • Gyventojų pajamų mokestį (GPM)
  • Privalomojo sveikatos draudimo įmokas (PSD)
  • Valstybinio socialinio draudimo įmokas (VSD)

Gyventojų pajamų mokestis yra mokamas Valstybinei mokesčių inspekcijai ir skaičiuojamas nuo metinių apmokestinamųjų pajamų. Pasibaigus metams, jums iki gegužės 1 d. reikės pateikti metinę pajamų mokesčio deklaraciją ir sumokėti joje deklaruotą pajamų mokesčio sumą.

Jei vykdydami individualią veiklą per metus uždirbote mažiau kaip 20000 eurų, tuomet jūsų pajamos yra apmokestinamos 5 proc. GPM tarifu. Jei jūsų metinis pelnas viršijo 20000 eurų, tuomet proporcingai didėja ir GPM tarifas, kol pasiekia 15 proc. dydį (tada kai uždirbtas pelnas sieks 35000 eurus per metus).

Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) ir Valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokos yra mokamos Sodrai ir visą išsamią informaciją apie šių mokesčių mokėjimą rasite Sodros internetinėje svetainėje.

Kad nereikėtų vargti pačiam skaičiuojant mokesčius, galite pasinaudoti nemokama individualios veiklos mokesčių skaičiuokle.

Kaip nutraukti individualią veiklą?

Deja, verslas tikrai ne visuomet pasiseka ir pakankamai dažnai pasitaiko atvejų, kuomet tenka jį nutraukti ir tvarkingai uždaryti. Laimei, individualios veikos nutraukimas yra toks pat paprastas kaip ir jos įregistravimas. Jums net nereikės niekur išeiti iš namų, kadangi visus žingsnius galima atlikti internetu. Svarbiausia atsiminti, kad nutraukus veiklą, apie tai VMI turite pranešti ne vėliau kaip per 5 darbo dienas po veiklos nutraukimo.

Na, o dabar pažiūrėkime, kaip uždaryti individualią veiklą internetu paprastai ir greitai:

  1. Norint nutraukti individualią veiklą, mums reikės prisijungti prie jau matytos Mano VMI svetainės ir ten pateikti nustatytos formos prašymą. Taigi, pasinaudojame savo elektroniniu parašu arba elektronine bankininkyste ir jungiamės prie svetainės.

Prisijungiame prie Mano VMI svetainės sus savo el. parašu arba el. bankininkyste.

  1. Prisijungus prie Mano VMI svetainės pasirenkame kategoriją „Paslaugos“.

Pagrindiniame ManoVMI puslapyje renkamės paslaugų kategoriją.

  1. Spaudžiame „Užsakyti paslaugą“.

Užsakome paslaugą nutraukti individualią veiklą.

  1. Ir pasirenkame „Individualios veiklos registravimas / nutraukimas“.

Individualios veiklos registravimas / nutraukimas.

  1. Dabar galime iš karto pasirinkti „Veiklos duomenys“.

Individualios veiklos nutraukimas - veiklos duomenys.

  1. Čia, paspaudus „X“ ženklą panaikiname norimą individualios veiklos rūšį ir pereiname į skiltį „Mokesčių mokėtojo tipai“.

Panaikiname norimą individualios veiklos rūšį.

  1. Vėl spaudžiame „X“ ženklą ir panaikiname nurodytą mokesčių mokėtojo tipą. Sekantis žingsnis – „Veiklos vykdymo vieta / Nuolatinė bazė“.

Mokesčių mokėtojo tipo panaikinimas.

  1. Kadangi veiklos nebevykdysime, tai ir jos vykdymo vieta tampa nebeaktuali. Todėl vėl pasidarbuojame su „X“ ženkliuku ir panaikiname nurodytus duomenis. Dabar galime pereiti tiesiai prie „Dokumento patvirtinimo“.

Individualios veiklos vykdymo vietos panaikinimas.

  1. Patvirtiname savo prašymą ir laukiame kol VMI mus informuos, jog mūsų individuali veikla yra nutraukta.

Patvirtinamas prašymas nutraukti individualią veiklą.

Straipsnio santrauka
Pradedate individualią veiklą? Viskas ką būtina žinoti apie individualios veiklos pažymą, jos registravimą, mokesčius bei veiklos nutraukimą

Straipsnio pavadinimas: Pradedate individualią veiklą? Viskas ką būtina žinoti apie individualios veiklos pažymą, jos registravimą, mokesčius bei veiklos nutraukimą

Aprašymas: Individualios veiklos registravimas – tai pats paprasčiausias verslo įteisinimo būdas. Sužinokite, kaip atidaryti individualią veiklą, kokie yra individualios veiklos mokesčiai, susipažinkite su individualios veiklos nutraukimo procedūra bei visais šios verslo formos privalumais, savarankiškai dirbančiam asmeniui.

Paskelba: 2021-05-27

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.