Įteisinant IV, prašyme visuomet turi būti nurodytas pagrindinės individualios veiklos kodas. EVRK kodas apsprendžia individualios veiklos rūšis, kuriomis gali užsiimti IV pažymą turintis asmuo. Sužinokite, kokiomis formomis gali būti įteisinta IV ir kaip pasirinkti savo individualios veiklos kodą.

Norint įteisinti šiuo metu savo vykdomą veiklą, nebūtina steigti įmonės ar kito juridinio asmens. Pavyzdžiui, individualios veiklos pažyma bei verslo liudijimas yra bene dažniausiai tarp smulkiųjų verslininkų pasirenkamos verslo formos Lietuvoje. Individuali veikla – tai fizinio asmens vykdoma veikla, kuria siekiama gauti pelno ar kitokios ekonominės naudos per tęstinį laikotarpį. Vykdoma veikla gali būti tiek prekybinio, tiek ir gamybinio pobūdžio bei apimti įvairias individualios veiklos rūšis, nuo paslaugų iki informacinių technologijų sektoriaus.

Ruošdamiesi įteisinti savo veiklą, pirma pasidomėkite kokie individualios veiklos kodai tiksliausiai apibūdina jūsų individualios veiklos rūšį.

Individualios veiklos kodai ir kur juos rasti

Taigi, nusprendus savo veiklą vykdyti pagal pažymą, jums yra suteikiama teisė pasirinkti bet kokią individualios veiklos rūšį, kuriai nėra nustatyto reikalavimo įsteigti įmonę ar sudaryti darbo sutartį. Pati veiklos pažyma nieko nekainuoja ir išduodama Valstybinėje mokesčių inspekcijoje, pateikus prašymą per Mano VMI informacinę sistemą. Pateikto prašymo pagrindu asmeniui suteikiamas unikalus veiklos numeris ir asmuo gali pradėti vykdyti pasirinktas individualios veiklos rūšis nuo teisingai užpildyto prašymo pateikimo VMI dienos.

Pagrindinė individualios veiklos rūšis kuria planuojate užsiimti nurodoma prašymo pildymo metu. Esant poreikiui, taip pat gali būti nurodoma ne tik pagrindinė, bet ir kelios papildomos individualios veiklos rūšys. Veiklos rūšys kuriomis galima užsiimti vykdant individualią veiklą yra išvardintos Statistiko departamento patvirtintame Ekonominės veiklos rūšių klasifikatoriuje (EVRK 2 red.). Šiame klasifikatoriuje yra nurodyti individualios veiklos kodai, kuriuos reikia įrašyti į VMI teikiamą prašymą. Taigi, ruošdamiesi įteisinti savo veiklą, pirma pasidomėkite kokie individualios veiklos kodai tiksliausiai apibūdina jūsų būsimą verslą.

Galiausiai svarbu paminėti, kad individualios veiklos pažyma yra oficialus dokumentas, kuris patvirtina, kad konkretus asmuo turi teisę neribotą laiką užsiimti pažymoje nurodyta veikla ir gauti iš jos pajamų. Individualios veiklos rūšis geriausiai tinka mažai rizikingam ir smulkiam verslui, kai prisiimami įsipareigojimai nėra dideli. Nepamirškite, kad individuali veikla yra neribotos civilinės atsakomybės veiklos rūšis, todėl prisiimdami didelius įsipareigojimus jūs tai pat rizikuojate ir savo asmeniniu turtu.

Straipsnio santrauka
Individualios veiklos kodai ir galimos veiklos rūšys

Straipsnio pavadinimas: Individualios veiklos kodai ir galimos veiklos rūšys

Aprašymas: Įteisinant IV, prašyme visuomet turi būti nurodytas pagrindinės individualios veiklos kodas. EVRK kodas apsprendžia individualios veiklos rūšis, kuriomis gali užsiimti IV pažymą turintis asmuo. Sužinokite, kokiomis formomis gali būti įteisinta IV ir kaip pasirinkti savo individualios veiklos kodą.

Paskelba: 2022-12-06

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.