Pinigų priėmimo kvitas – tai apskaitos dokumentas, patvirtinantis prekių (paslaugų) pardavimo faktą, kai atsiskaitoma grynaisiais pinigais. Susipažinkite su pinigų priėmimo kvito forma ir sužinokite, kaip teisingai užpildyti šį apskaitos dokumentą.

Grynųjų pinigų priėmimo kvitai yra naudojami tais atvejais, kai klientai atsiskaito grynaisiais pinigais už prekes ar suteiktas paslaugas. Priešingoje situacijoje – prekes ar paslaugas iš kitų asmenų perkant ir grynaisiais pinigais atsiskaitant su jais, turi būti išrašomi pinigų išmokėjimo kvitai. Pinigų priėmimo ir išmokėjimo kvitus galima naudoti tik konkrečiais nustatytais atvejais, kai veikloje nėra privaloma naudoti kasos aparato. Taip pat reikėtų pažymėti, kad pinigų priėmimo arba pinigų išmokėjimo kvitai, jokiais būdais nepakeičia kasos pajamų ar kasos išlaidų orderių. Įnešant grynuosius pinigus į kasą ar juos iš kasos išmokant, turi būti išrašomi būtent kasos išlaidų ir kasos pajamų orderiai.

Pinigų priėmimo kvito šablonas ir privalomi rekvizitai

Pinigų priėmimo kvitas – tai apskaitos dokumentas, patvirtinantis prekių (paslaugų) pardavimo faktą, kai atsiskaitoma grynaisiais pinigais.

Pinigų priėmimo kvito forma excel formatu galima atsisiųsti pasinaudojus šia nuoroda.

Pinigų priėmimo kvito pavyzdinė forma ir apskaitos reikalavimai yra nustatyti Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko 2019 m. gegužės 13 d. įsakymu Nr. VA-39 patvirtintose Pinigų priėmimo ir pinigų išmokėjimo kvitų naudojimo, išrašymo ir apskaitos taisyklėse. Kvitų blankus galima gauti iš dokumentų blankais prekiaujančių parduotuvių arba pasigaminti pačiam. Iš esmės, visiškai nesvarbu iš kur jūs gausite pinigų priėmimo kvito blankus, svarbiausia, kad blankai atitiktų minėtų taisyklių reikalavimus ir turėtų visus reikiamus rekvizitus.

Pinigų priėmimo kvite būtinai turi būti nurodyta:

  • Dokumento pavadinimas („Pinigų priėmimo kvitas“).
  • Kvito serija ir eilės numeris (numeris sudaromas didėjančia seka ir turi būti paremtas viena ar daugiau serijų, kurios gali būti sudaromos iš raidinių simbolių arba skaitmenų).
  • Kvito išrašymo data.
  • Kvitą išrašiusio ūkio subjekto pavadinimas (kai kvitą išrašo individualią veiklą vykdantis asmuo, nurodoma šio asmens vardas ir pavardė).
  • Kvitą išrašiusio ūkio subjekto kodas (kai kvitą išrašo individualią veiklą vykdantis asmuo, nurodomas individualios veiklos pažymos ar verslo liudijimo numeris).
  • Parduodamų prekių (paslaugų) pavadinimai, kiekiai, matavimo vienetai bei vieneto kaina (jei prekių ar paslaugų pardavėjas pardavimo operaciją įformina sąskaita faktūra, PVM sąskaita faktūra ar kitu galiojančiu apskaitos dokumentu, kuriame šie duomenys jau yra, kvito eilutėje „Sumokėti už“ rašomas žodis „Apmokėta“ ir nurodomas išrašyto apskaitos dokumento pavadinimas ir numeris).
  • Sumokėta suma skaičiais ir žodžiais.
  • Pinigų priėmimo kvitą išrašiusio asmens pareigų pavadinimas, parašas, vardas ir pavardė (kai pinigus priima ir pinigų priėmimo kvitą išrašo pats individualią veiklą vykdantis asmuo, pareigų nurodyti nereikia).
  • Pirkėjo pageidavimu, taip pat gali būti nurodomas pirkėjo vardas ir pavardė, asmens kodas, gyvenamoji vieta bei parašas.

Pinigų priėmimo kvito išrašymas ir apskaita

Pinigų priėmimo kvitai turi būti išrašomi ūkinės operacijos metu arba nedelsiant jai pasibaigus. Kvitai yra pildomi 2 egzemplioriais, užtikrinant, kad abiejų egzempliorių duomenys būtų vienodi. Vienas pinigų priėmimo kvito egzempliorius lieka dokumentą surašiusiam asmeniui, o kitas atiduodamas klientui. Kvitai gali būti pildomi ranka arba naudojantis apskaitos programomis.

Kiekinei išrašomų pinigų priėmimo ar išmokėjimo kvitų blankų apskaitai tvarkyti, reikia pildyti taip vadinamą „Pinigų priėmimo ir / arba išmokėjimo kvitų blankų apskaitos knygą“, kurios forma yra patvirtinta jau anksčiau minėtu, Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko įsakymu Nr. VA-39. Asmenims, vykdantiems individualią veiklą, šios knygos pildyti neprivaloma.

Straipsnio santrauka
Pinigų priėmimo kvitas – pildymas ir naudojimas

Straipsnio pavadinimas: Pinigų priėmimo kvitas – pildymas ir naudojimas

Aprašymas: Pinigų priėmimo kvitas – tai apskaitos dokumentas, patvirtinantis prekių (paslaugų) pardavimo faktą, kai atsiskaitoma grynaisiais pinigais. Susipažinkite su pinigų priėmimo kvito forma ir sužinokite, kaip teisingai užpildyti šį apskaitos dokumentą.

Paskelba: 2022-08-14

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.