Kasos pajamų orderis (KPO) – tai apskaitos dokumentas, pagal kurį grynieji pinigai yra priimami į kasą. Sužinokite, kaip teisingai išrašyti kasos pajamų orderį ir susipažinkite su šio dokumento pavyzdžiais bei šablonais.

Iš esmės, kasoje atliekamas finansines operacijas būtų galima suskirstyti į du pagrindinius tipus – tai grynųjų pinigų įnešimas į kasą arba grynųjų pinigų išmokėjimas. Kadangi kasos darbo organizavimas Lietuvoje pakankamai griežtai reglamentuotas, grynieji pinigai į kasą yra priimami tik pagal kasos pajamų orderį (KPO). Kitaip sakant, įnešant į kasą grynuosius pinigus, pats pinigų priėmimo faktas turi būti įformintas su kasos pajamų orderiu. Darant priešingą finansinę operaciją - pinigus iš kasos išsiimant, bus išrašomas kasos išlaidų orderis. Atkreipiame dėmesį, jog grynieji pinigai į kasą gali būti įnešami tiksliai tą dieną, kurią ir yra išrašytas atitinkamas KPO.

Kasos pajamų orderio pavyzdys ir šablonas

Kasos pajamų orderis (KPO) – tai apskaitos dokumentas, pagal kurį grynieji pinigai yra priimami į kasą.

Kasos pajamų orderio ir kasos pajamų orderio kvito šablonus galite atsisiųsti pasinaudojus šia nuoroda. Buhalterinę apskaitą reglamentuojančiuose teisės aktuose, nėra nustatyta konkretaus ar pavyzdinio kasos pajamų orderio šablono. Tačiau yra privalomi rekvizitai, kurie turi būti nurodyti kiekviename KPO:

  • Dokumento pavadinimas („Kasos pajamų orderis“).
  • KPO serija ir numeris.
  • KPO išrašymo data.
  • Kasos pajamų orderį išrašiusio asmens (įmonės ar kito ūkio subjekto) pavadinimas ir kodas.
  • Pinigus mokančio asmens ar ūkio subjekto pavadinimas.
  • Ūkinės operacijos pavadinimas.
  • Ūkinės operacijos vertė.
  • Asmens, turinčio teisę pasirašyti kasos pajamų orderį vardas, pavardė ir pareigos.
  • Priedai (papildomi dokumentai, pagrindžiantys grynųjų pinigų įnešimo į kasą faktą).

Priėmus pinigus yra išduodamas KPO antras egzempliorius arba kasos pajamų orderio kvitas. Kasos pajamų orderiai gali būti pildomi tiek ranka, tiek ir įvairių programų pagalba. Vedant buhalterinę apskaitą, rekomenduojama naudotis specializuotomis apskaitos programomis, kurios jums ne tik leis tiksliai užpildyti ir išrašyti apskaitos dokumentus, bet ir suteiks daug kitų papildomų galimybių.

Straipsnio santrauka
Kam skirtas kasos pajamų orderis (KPO) ir kaip jį surašyti?

Straipsnio pavadinimas: Kam skirtas kasos pajamų orderis (KPO) ir kaip jį surašyti?

Aprašymas: Kasos pajamų orderis (KPO) – tai apskaitos dokumentas, pagal kurį grynieji pinigai yra priimami į kasą. Sužinokite, kaip teisingai išrašyti kasos pajamų orderį ir susipažinkite su šio dokumento pavyzdžiais bei šablonais.

Paskelba: 2022-08-01

Atnaujinta: 2024-03-26

Leidėjas: Investicijos ir Finansai

InvesticijosirFinansai.lt

Sužinokite daugiau

Svetainė InvesticijosIrFinansai.lt nėra skolintojas, finansų ekspertas, patarėjas ar jokia kita finansinė institucija. Šioje svetainėje pateikiamas turinys nėra ir neturėtų būti suprantamas kaip patarimas, rekomendacija, pasiūlymas ar skatinimas pirkti, parduoti, sudaryti sandorį ar atlikti kitus veiksmus su finansinėmis priemonėmis. Prieš priimant sprendimą investuoti, primygtinai rekomenduojame atidžiai įvertinti savo finansinę situaciją, pasikonsultuoti su nepriklausomu finansų patarėju ir įsitikinti, jog aiškiai suprantate su investicija susijusią riziką. Investuokite atsakingai!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. Cookies). Naršydami toliau jūs sutinkate su mūsų Privatumo politika ir slapukų naudojimu.